Hlavní obsah

Příští rok se do mobilů rozšíří televize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do mobilních telefonů v příštím roce ve velké míře pronikne sledování televize a videa. Souvisí to s nabídkou stále vyspělejších chytrých telefonů, které kvalitou displeje a výkonem grafiky k sledování obrazového obsahu přímo vybízejí. Uvedl to ředitel české pobočky společnosti Nokia Petr Kasa.

Foto: Profimedia.cz

Příští rok bude možné sledovat přes mobil televizi i video.

Článek

V současné době je již v internetovém obchodu Nokie Ovi k dispozici aplikace pro sledování video serveru Stream.cz a pro pohodlné sledování programu televizních stanic. Brzy přibudou i speciální nástroje, díky kterým budou mít zákazníci ve svém mobilu televizi Óčko a Z1.

"V současné době také finišují jednání s největšími českými televizními stanicemi, jejichž vysílání i TV archivy budou nově přístupné přímo pomocí speciální aplikace," uvedl Kasa.

Lidé chtějí více funkcí

Letošním prodejním hitem se v tuzemsku podle Kasy staly chytré mobilní telefony s dotykovými displeji. Zákazníci oceňují, když přístroj zastane i další funkce, například plnohodnotně nahradí funkce fotoaparátu nebo videokamery. Druhým významným trendem je rozvoj služeb a aplikací do mobilních telefonů. Mobil již není jen o telefonování a SMS, stává se naším denním společníkem v mnoha ohledech, například nahrazuje navigaci. Tu letos Nokia nabídla pro mobily ke stažení bezplatně.

"Lidé jsou ochotni zaplatit za mobilní telefon více peněz, pokud jim nabídne přidanou hodnotu. Tou jsou pro ně zejména navigace a schopnost pracovat s nejrůznějšími aplikacemi, které lze do mobilu stáhnout," dodal Kasa. Podle něj se od září celosvětové zvýšil počet stažení z obchodu Ovi ze dvou na tři milióny denně.

Nokia je na českém trhu nejprodávanější značkou. Prodej mobilních telefonů v Česku letos podle agentury Gartner vzroste o více než 300 000 na 3,76 miliónu přístrojů. Takzvaných chytrých telefonů, které uživatelům poskytují pokročilé funkce včetně například připojení k internetu, se má prodat mezi 500 000 a 550 000 kusy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám