Hlavní obsah

Před deseti lety se zrodila legenda. Steve Jobs odhalil první iPhone

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrně neexistuje člověk, který by v uplynulých letech o telefonu s logem nakousnutého jablka neslyšel. Řeč je o iPhonu, který si premiéru odbyl přesně před deseti lety – 9. ledna 2007. Světu ho ukázal tehdejší šéf Applu Steve Jobs.

Steve Jobs představuje iPhoneVideo: Apple

 
Článek

Applu se dařilo utajovat příchod prvního telefonu do poslední chvíle. Ještě pár hodin před tiskovou konferencí nikdo netušil, že americký počítačový gigant svůj první mobil odhalí.

„Tři věci: iPod se širokoúhlým displejem a dotykovým ovládáním, revoluční mobilní telefon a průlomové internetové komunikační zařízení. To je iPhone,“ představil před deseti lety světu první jablečný smartphone Jobs.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu

Přístroj byl svým způsobem unikátní, a to hned v několika ohledech. Například na čelní straně se pyšnilo pouze jediné tlačítko. Veškeré ovládání bylo jinak zprostředkováno pomocí dotykové obrazovky, jež byla optimalizovaná pro ovládání prsty. V době, kdy prodejům ještě kralovaly klasické tlačítkové modely, to byl vcelku odvážný krok.

Přístroj navíc dokázal reagovat i na dotyk více prsty najednou, takže třeba zvětšení obrázku se provádělo prostým roztažením palce a ukazováčku. Byla to drobnost, ale přinejmenším ve své době velmi efektní.

Propracovaný marketing Applu

Pravda je, že iPhone nebyl ani zdaleka prvním mobilem s otevřeným operačním systémem, tedy takzvaným smartphonem neboli chytrým telefonem. Už několik let před operačním systémem iOS, na němž je iPhone založen, kralovaly světu smartphonů operační systémy Symbian a Windows Mobile.

Foto: Apple

Porovnání první generace iPhonu (vlevo) s druhou – modelem 3G.

Přes poměrně vysokou cenu (v Česku se oficiálně neprodával) a navzdory určitým funkčním omezením se iPhonu podařilo prorazit. Svůj podíl na tom jistě měl tradičně propracovaný marketing Applu, který z výrobků s logem nakousnutého jablka dokáže udělat neodmyslitelnou součást moderního životního stylu.

Hlavní faktor úspěchu iPhonu nicméně spočíval v něčem jiném. Zavedení výrobci chytrých telefonů do té doby cílili na technické fajnšmekry, jimž nevadil někdy poněkud komplikovanější způsob práce s těmito zařízeními. Apple naopak svůj přístroj navrhl tak, aby byl přístupný i pro masového uživatele, pro něhož je intuitivní ovládání důležitější než možnost experimentovat s nastavením nejrůznějších funkcí.

Co umí nejnovější iPhony?

V současnosti jsou v prodeji iPhony s pořadovým číslem sedm. Model iPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho.

Apple iPhone 7 a 7 PlusVideo: Apple

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus. Ta se na zadní straně pyšní hned dvěma objektivy, i se senzorem vepředu má tak plusko dohromady tři fotoaparáty. Díky tomu by mělo pořizovat daleko kvalitnější momentky.

Nové iPhony přišly o sluchátkový konektor, což může být považováno za nedostatek. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden je nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připraveny na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

Foto: archív výrobce

Nové iPhony vedle sebe

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám