Hlavní obsah

Pokuty za ukončení smlouvy u operátorů zůstanou, odsouhlasila Sněmovna

Aktualizováno

Sněmovna ve středu schválila novelu, která si kladla za cíl zlepšit postavení klientů vůči mobilním operátorům. Při předčasném ukončení smlouvy již například nebude nutné doplácet všechny zbývající platby do konce závazku, ale pouze část. Z návrhu zákona o elektronických komunikacích však zcela vypadl výslovný zákaz sjednávání pokut za přerušení závazku u smluv na dobu určitou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poslanci novelu schválili s kompromisním pozměňovacím návrhem poslance Jana Husáka (TOP 09), který reagoval na vznesené připomínky. Podle novely by měli operátoři jeden až tři měsíce před prodloužením smlouvy upozornit zákazníka na možnost ukončení závazku. Novela v předložené podobě naproti tomu zcela zakazovala automatické prodlužování smluv na dobu určitou, to se ale některým poslancům nelíbilo.

Husákův návrh stanoví zejména, že klient zaplatí při předčasném ukončení smlouvy jen pětinu součtu paušálů, které by zaplatil do konce trvání smlouvy, nebo pětinu sjednaných minimálních částek, které se zavázal provolat. Nyní lidé často musejí doplatit paušály v plné výši.

Novela odolala návrhu na zamítnutí, který vznesl hospodářský výbor. Nakonec ji podpořilo 83 přítomných poslanců, hlavně z řad vládní koalice. Přidali se k nim i poslanci VV a někteří sociální demokraté.

Snadnější vstup virtuálních operátorů

Novela také počítá se změnou účtování: „Podnikatel poskytující veřejně dostupnou telefonní službu je povinen vždy stanovit uživateli cenu za uskutečněné volání vytvořenou účtováním po jednotlivých vteřinách. Cena všech vteřin účtovaných při uskutečnění jednoho volání musí být vždy jednotná.“

Toto ustanovení by neplatilo pouze pro „smlouvy o neomezeném volání v definovaném období za předem stanovenou smluvní cenu“. Účtování po vteřinách již na tuzemském trhu nabízí Vodafone v rámci Férových tarifů.

Dále by novela měla zajistit jednodušší vstup virtuálních operátorů na trh či zrušit automatické prodlužování smluv. Nově by musel být zákazník požádán o souhlas. Návrh zákona o elektronických komunikacích nyní dostane k projednání Senát. Účinnosti má nabýt dnem vyhlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám