Hlavní obsah

Patentová válka začala: Samsung zažaloval Huawei kvůli porušování patentů

Novinky, chm

Jihokorejská společnost Samsung zažalovala konkurenční čínskou firmu Huawei kvůli údajnému porušování patentových práv. Údajně má jít o patenty týkající se chytrých telefonů. Upozornil na to server SamMobile.

Foto: Tim Chong, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Samsung podal žaloby hned u několika čínských soudů, právě v této asijské zemi se celý patentový spor podle všeho povede.

Mluvčí jihokorejského elektronického gigantu v oficiálním prohlášení uvedl, že se před podáním žalob snažil podnik dohodnout ze zástupci společnosti Huawei mimosoudní cestou. Veškerá jednání však prý byla lichá.

Jakých konkrétních patentů se mají žaloby týkat, však mluvčí neuvedl.

Pikantní na tom je, že právní bitvu nechystá pouze Samsung. Huawei už v květnu podal žaloby na Samsung k soudům v Číně a USA. Podle čínského výrobce chytrých telefonů totiž i Samsung porušuje patenty. Má jich být rovnou 12, kvůli čemuž se Huawei domáhá v soudním řízení náhrady škody. [celá zpráva]

Jak upozornil server SamMobile, žaloby Samsungu týkající se šesti patentů můžou být pouze úhybným manévrem právě kvůli dřívějším žalobám společnosti Huawei.

Popularita čínských výrobců roste

Samsung býval jedničkou na čínském trhu s chytrými telefony, předehnaly jej však místní značky i americký Apple, který do Číny vstoupil později. Samsungu nyní z hlediska prodeje patří na čínském trhu šestá příčka.

V globálním měřítku je Samsung ale stále jedničkou s tržním podílem 24,5 %. Druhé místo patřilo Applu, jehož iPhony měly podíl 18,3 % trhu. Zbylé tři příčky z první pětky získali čínští výrobci – společnosti Huawei, Oppo a Vivo. Jejich podíl se pohyboval od 4,3 % do 8,2 %.

I když se podíl čínských podniků může zdát v porovnání s Applem a Samsungem nízký, stoupající popularita čínských výrobců je i přesto viditelná na první pohled. Oběma zmiňovaným mobilním gigantům totiž podíly meziročně klesaly, zatímco zbylému trojlístku z Číny naopak stoupaly. Dokládá to následující tabulka.

Nejpopulárnější výrobci smartphonů v globálním měřítku
VýrobcePodíl trhu  za 1. čtvrtletí 2016Podíl trhu  za 1. čtvrtletí 2015
Samsung24,5 %24,6 %
Apple15,3 %18,3 %
Huawei8,2 %5,2 %
Oppo5,5 %2,2 %
Vivo4,3 %1,9 %
Ostatní42,3 %47,8 %
Zdroj: IDC

Reklama

Výběr článků

Načítám