Hlavní obsah

Operátoři chystají mobilní supersíť, film ve full HD stáhnete za sekundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už současné mobilní sítě nabízejí velice slušné přenosové rychlosti. Operátoři však chtějí posunout jejich možnosti ještě dál. Chystají superrychlou síť páté generace (5G), díky které bude možné stáhnout celovečerní film ve vysokém rozlišení za pouhou sekundu. Fungovat by měla začít ale až v roce 2020.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Podle odhadů analytiků se datový provoz generovaný mobilními zařízeními lidí zvýší do roku 2018 zhruba jedenáctinásobně.

Článek

Tato supersíť však nebude sloužit mobilním telefonům a počítačovým tabletům. Ve skutečnosti bude tato síť vybudovaná pro vaše auto, lednici, chytré hodinky, kartáček na zuby, žárovku a celou škálu dalších každodenních věcí, aby spolu mohly navzájem komunikovat on-line v rámci fenoménu známého jako „internet věcí“.

Právě zvládání přenosu velkého objemu dat je klíčovou výzvou pro operátory, kteří se sešli tento týden na největším mobilním veletrhu Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně.

Datový provoz neustále roste

Podle odhadů analytiků se totiž datový provoz generovaný mobilními zařízeními lidí zvýší do roku 2018 zhruba jedenáctinásobně. Ovšem provoz generovaný propojenými přístroji, takzvaná M2M komunikace, už do roku 2015 bude větší než provoz všech mobilních telefonů na světě, uvedla společnost Cisco ve studii.

Je tedy jasné, že mobilní sítě budou muset v následující dekádě výrazně posílit svoji kapacitu, aby se vyrovnaly s obrovským nárůstem M2M provozu a aby se zabránilo časovým prodlevám, řekl vysoký představitel finské skupiny Nokia Solutions Network (NSN) Ulrich Dropmann. Mnoho objektů bude posílat jen hrstku dat, ale jejich společný proud bude značný, dodal.

Pokud se nyní nepřipravíme na příští generaci, pak brzy dosáhneme hranic.
Thibaut Kleiner

Frédéric Pujol z konzultantské skupiny IDATE podotkl, že první 5G sítě budou spuštěny v roce 2020. Tento odhad ale samozřejmě neplatí v globálním měřítku. Koneckonců i dnes existuje celá řada států, kde nejsou zavedeny sítě čtvrté generace.

„Pokud se nyní nepřipravíme na příští generaci, pak brzy dosáhneme hranic, které může 4G nabídnout,“ řekl Thibaut Kleiner, který je poradcem eurokomisařky pro nové technologie Neelie Kroesové.

Evropa zaostává 

A v sázce je nesmírně mnoho ve světě, který je čím dál tím závislejší na mobilních sítích. A zároveň ve světě, kde Evropě hrozí, že začne zaostávat – jejím posledním velkým úspěchem na tomto poli bylo vytvoření GSM, tedy 2G sítě na konci 90. let.

Aby se vrátila zpět do hry, spustila Evropská komise koncem loňského roku iniciativu známkou jako 5G PPP (Public-Private Partnership) s cílem vyvinout novou síť. Tato iniciativa svádí dohromady výrobce zařízení a provozovatele sítí. Brusel na tento projekt vyčlenil 700 miliónů eur do roku 2020 a stejnou částku dodá soukromý sektor.

Ovšem jihokorejské ministerstvo pro vědu minulý měsíc oznámilo zahájení projektu rozvoje 5G s rozpočtem 1,6 biliónu wonů (asi 30 miliard Kč). „Země v Evropě, Čína a Spojené státy se velmi snaží o rozvoj 5G technologií. Věříme, že na tomto trhu bude během několika let ostrý boj,“ uvedlo jihokorejské ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám