Hlavní obsah

O Štědrém dnu padaly rekordy v datovém přenosu z mobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Štědrém dnu Češi volali z mobilu méně než loni, rekordy ale padaly v objemu přenesených dat. Lidé tak daleko více volali přes internet, posílali vzkazy po sociálních sítích a přes komunikační aplikace. Celkem spojili operátoři 41,2 milionu hovorů, lidé také poslali 54,5 milionu SMS. Vyplývá to ze statistik operátorů.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

SMS provoz opět poklesl. Zákazníci používali zejména jiné možnosti elektronické komunikace, jakou jsou hovory přes internet, komunikace přes sociální sítě a další formy internetových komunikačních služeb, uvedl mluvčí Vodafonu Marek Steiger. Datový provoz stoupl u Vodafonu meziročně o více než 66 procent.

I počet spojených hovorů každým rokem klesá. Mobilní síť O2 24. prosince spojila 13,2 milionu hovorů a přenesla zhruba 18 milionů SMS. "Nejvytíženější hodina byla mezi desátou a jedenáctou dopoledne, kdy síť O2 spojila 1,5 milionu hovorů a zpracovala téměř 1,8 milionu odeslaných SMS," uvedla mluvčí Lucie Jungmannová.

V síti O2 se objem přenesených dat zvýšil o 77 procent meziročně. V síti T-Mobile pak o 109 procent. Smršť přání skončila a provoz razantně poklesl mezi 17:00 a 18:00 hodinou, což je doba, kdy lidé usedají ke štědrovečerní tabuli.

Stoupl také počet poslaných SMS a MMS

O Štědrém dnu Češi drží tradičně mobil v ruce mnohem častěji než po zbytek roku. "Během Štědrého dne výrazně stoupl počet poslaných SMS a MMS oproti běžnému všednímu dnu, v případně SMS je to nárůst o 226 procent, u MMS o 468 procent," potvrdila Martina Kemrová z T-mobilu.

Svátky trávily v ČR také tisíce cizinců. Podle statistik Vodafonu bylo letos v ČR nejvíc zahraničních turistů z Nizozemska, Německa, Ukrajiny, Švédska, Francie a USA. Nejvíce hovorů do zahraničí směřovalo na Štědrý den do Německa, na Ukrajinu, na Slovensko a do Řecka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám