Hlavní obsah

Nokia ohlásila comeback. Nový smartphone se ukáže už příští rok

Novinky, ort

Značka Nokia z chytrých telefonů v posledních letech prakticky vymizela. Už v průběhu příštího roku však finský výrobce ve spolupráci se společností HMD Gobal Oy uvede na pulty obchodů zcela nový přístroj, který tuto značku opět hrdě ponese.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na trhu s chytrými telefony chceme být jedním z klíčových hráčů,“ uvedl pro agenturu Reuters ředitel společnosti HMD Gobal Oy Arto Nummela. Právě tento podnik bude pro finskou Nokii nový smartphone vyrábět.

O chystaném přístroji se toho zatím však příliš neví. Zástupci společnosti doposud prozradili jen to, že plánují na trh uvést chytrý telefon s operačním systémem Android. Stát by se tak mělo v první polovině nadcházejícího roku.

Otazník však zatím visí nad tím, zda půjde o přístroj prémiové kategorie, nebo zda se výrobce s novinkou zaměří spíše na cenově příznivější střední třídu. Právě v rámci ní se totiž v současnosti prodává nejvíce smartphonů.

Tři nové mobily?

Už delší dobu se nicméně spekuluje o tom, že Nokia chystá uvést na pulty obchodů hned několik nových smartphonů.

Na přelomu ledna a února totiž finský výrobce vypustil do světa video, na kterém bylo vidět, jak si páni inženýři v Nokii představují blízkou budoucnost někdejšího mobilního gigantu.

Vize blízké budoucnosti v podání NokieVideo: Nokia

Na krátkém snímku se finský podnik pochopitelně kasá tím, že „spojuje objekty a data, aby byl každodenní život s internetem jednodušší“. Po prodeji mobilní divize se totiž firma věnuje právě návrhům a vývoji různých síťových systémů.

Fanoušky mobilních technologií ale patrně zaujal nejvíce závěr videa. Na něm se totiž objevují celkem tři smartphony bez jakékoli značky, což dává prostor spekulacím. [celá zpráva]

Mobilní vrchol a pád

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů, což byl právě jeden z důvodů, proč se rozhodl odprodat mobilní divizi Microsoftu.

Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, produkovat je bude pouze s využitím partnerů. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám