Hlavní obsah

Nokia odkoupí celý operační systém Symbian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finská Nokia získala souhlas všech ostatních akcionářů společnosti Symbian s tím, že jí své podíly odprodají. Jako poslední na její nabídku kývl korejský Samsung Electronics, uvedla Nokia v dnešní zprávě.

Článek

Britský Symbian vyrábí operační systém do mobilních telefonů. Nokia, největší výrobce mobilů na světě, v červnu oznámila, že ostatní akcionáře britské společnosti vyplatí 410 milióny dolarů (asi sedmi miliardami Kč).

Zároveň ale sdělila, že software od Symbianu nechá volně dostupný bez licenčních poplatků ostatním výrobcům telefonů.

Symbian v číslech
Symbian má přibližně dvoutřetinový podíl na trhu se softwarem pro takzvané chytré telefony s funkcemi podobnými počítačům. Jeho dominantní pozici v této oblasti ale do budoucna mohou ohrozit i ostatní velcí hráči trhu. Například Microsoft s operačním systémem Windows Mobile, nebo Apple s operačním systémem v komunikátorech iPhone.

Finský podnik přispěje aktivy Symbianu na neziskovou nadaci Symbian Foundation, v níž spolu s ostatními výrobci mobilů i čipů a operátory pracuje na softwarové platformě s otevřeným kódem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Související články

Nokia bude ovládat Symbian

Největší světový výrobce mobilních telefonů, finská Nokia, převezme majoritu v britské společnosti Symbian, která do mobilů dodává operační systém. Nokia...

Výběr článků

Načítám