Hlavní obsah

Nokia couvla, na největší mobilní veletrh kvůli koronaviru nepojede

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Espoo

Finská Nokia je další velkou společností, která se rozhodla neúčastnit letošního veletrhu Mobile World Congress (MWC 2020). Důvodem jsou stejně jako u dalších velkých výrobců obavy z šíření koronaviru 2019-nCoV. Již dříve účast odřekly jihokorejský podnik LG či švédská společnost Ericsson.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Pečlivě jsme sledovali situaci po vypuknutí nového koronaviru s cílem učinit rozhodnutí o účasti na základě faktů, nikoliv na strachu a panice,“ stojí v oficiálním prohlášení podniku. „Zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců je nicméně pro nás absolutní prioritou. Věříme, že uvážlivým rozhodnutím je zrušit naši účast na veletrhu.“

V otevřeném dopise se Nokia zároveň omluvila svým zákazníkům, kteří se přesto vydají na veletrh a stánek Nokie tam budou hledat marně.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ukážou se nové mobily značky Nokia?

Sluší se nicméně podotknout, že oznámení finského podniku nutně neznamená, že se se značkou Nokia na výstavišti skutečně nepotkáme. Finové se totiž v současnosti zabývají především výstavbou 5G sítí a dalších síťových prvků. Chytré i tlačítkové telefony pod touto značkou vyrábí čínská společnost HMD Global a ta se minulých ročníků pravidelně účastnila. Letošní účast zatím Číňané nezrušili.

Účast zrušil již například i švédský Ericsson. „Oceňujeme, že svaz GSMA učinil v souvislosti s rizikem vše, co bylo v jeho silách. Vzhledem k tomu, že jako jeden z největších vystavovatelů na světě nemůže garantovat zdraví a bezpečí svých zaměstnanců, nebudeme se letošního ročníku účastnit,“ stojí v oficiálním prohlášení Ericssonu, podle kterého jeho stanoviště navštíví každý den tisíce lidí.

Obavy mají jednotlivé společnosti především kvůli tomu, že na akci přicestuje celá řada Číňanů, právě v nejlidnatější zemi světa je přitom šíření koronaviru nejvážnější. Z čínských společností bude v Barceloně vystavovat například Huawei, ZTE či Oppo.

Koronavirus představuje hrozbu už i pro počítače

Bezpečnost

Přísnější opatření na veletrhu

Zástupci ZTE uvedli již dříve, že na místě přijmou velmi přísné bezpečnostní opatření. Zaměstnanci tohoto podniku například z pevninské Číny přicestují minimálně s dvoutýdenním předstihem, aby přesně takto dlouhou dobu mohli být v Barceloně v karanténě. Firma bude zároveň pravidelně dezinfikovat výstavní prostory.

Veletrh MWC organizuje svaz GSMA. Ten již dříve ubezpečil, že v rámci letošního ročníku učiní taková opatření, aby zamezil šíření koronaviru. Návštěvníky i organizátory například vyzval, aby si nepodávali ruce, mezi jednotlivými výstupy řečníků se pak bude vždy na pódiu vyměňovat mikrofon.

„Nejvhodnější bude, když se budeme řídit pokyny odborníků, vědců a zdravotnických orgánů. Podle nich se může Mobile World Congress konat úplně normálně,“ prohlásila barcelonská starostka Ada Colauová.

Veletrh MWC 2020 se v Barceloně oficiálně koná od pondělí 24. do čtvrtka 27. února.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám