Hlavní obsah

Neomezené datové tarify v praxi: T-Mobile hlásí dvojnásobný nárůst přenesených dat

– Praha
Novinky, mif

Tarify s neomezenými daty nabízí tuzemští operátoři již nějakou dobu. T-Mobile se nyní pochlubil, jak nabídku v praxi zákazníci využívají. Ředitel české pobočky růžového operátora Juraj Bóna ve čtvrtek prohlásil, že objem přenesených dat stoupl v září proti běžnému měsíci před letními prázdninami na dvojnásobek.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Ilustrační foto

Článek

S letními prázdninami datový provoz v síti T-Mobilu není srovnáván záměrně. Operátor totiž lidem během července a srpna nabízel neomezená data k jejich tarifu v rámci akce úplně zadarmo. Neomezené tarify se tak v nabídce operátora zabydlely až po konci akce, tedy v září.

Bóna prohlásil, že objem přenesených dat v nadcházejících měsících patrně ještě poroste. Podle něj totiž zatím na nové tarify přešlo pouze 20 procent rezidentních zákazníků, což odpovídá zhruba 300 000 lidí.

Neomezená data má pak 70 procent z nich, tedy přibližně 210 tisíc zákazníků. V současnosti podle ředitele české pobočky lidé vyčerpají v průměru 12 až 14 GB dat měsíčně.

Vodafone má nové levné tarify. Nejsou ale pro každého

Mobil

Vodafone je nejlevnější, ale má háčky

V současnosti nabízí tarify s neomezenými daty již všichni tři operátoři, každý přitom láká na něco jiného.

Na první pohled se může jevit jako nejlevnější nabídka Vodafonu. A svým způsobem je to skutečně pravda, neomezená data i s voláním a SMS zprávami tady případní zájemci mohou sehnat už od 599 Kč za SIM kartu. Vodafone ale nenabízí neomezená data pro jednotlivce, na takto výhodnou nabídku tedy dosáhnou pouze čtyři uživatelé, kteří se podepíšou pod jednu smlouvu.

K tomu je navíc nutné využívat ještě pevné připojení od Vodafonu nebo UPC, což výslednou cenu ještě zvýší. Pokud by si tedy takový tarif pořídili čtyři lidé, výsledná faktura bude napsána na 2795 Kč. A to už tak atraktivní cena není.

Samozřejmě pokud si pořídí neomezená data od Vodafonu méně lidí, cena výrazně naroste. Jedna SIM s neomezenými službami vyjde na 998 Kč. Po započítání pevného připojení se tak celková útrata za měsíc pro dva vyšplhá na 2396 Kč. Potenciální zájemci navíc musí počítat s tím, že rychlost je u všech nabízených tarifů přiškrcena na 10 Mb/s, což není zrovna moc.

Foto: archív operátora

Nabídka tarifů Vodafone s datovým balíčkem

Poskládat tarif podle vlastních preferencí

Právě v otázce rychlosti neomezeného internetu má navrch nabídka od T-Mobilu. Růžový operátor totiž začne rychlost zpomalovat na 10 Mb/s až po překročení měsíčního limitu 50 GB, což je pořádná porce dat. Zmiňovaných 50 GB je možné prosurfovat neomezenou rychlostí.

Za skutečně neomezený tarif, který obsahuje kromě internetu také volání a SMS zprávy do všech sítí, zaplatí případní zájemci u T-Mobilu 1275 Kč. V případě, že nepotřebují například tolik volat, může být cena i citelně nižší – u růžového operátora si lidé mohou poskládat tarify doslova na míru podle toho, co skutečně využijí.

Například základní tarif s 1,5 GB dat, 100 volnými minutami a 100 SMS vyjde dohromady na 375 Kč. Neomezené volání a SMS zprávy společně s datovým limitem 12 GB bude stát 825 Kč. Zákazník si přitom může zvolit variantu smlouvy s dotací na telefon ve výši až 5000 Kč (na 24 měsíců) či bez dotace (bez časového závazku), a to za stejnou cenu měsíčního paušálu jako při variantě s dotací.

Foto: archív operátora

Nabídka nových tarifů od T-Mobilu

O2 nabídne různé rychlosti

O2 má pravidla u svých neomezených tarifů NEO, které byly představeny ve čtvrtek, jasně stanovena. Uživatelé vždy získají neomezené volání, SMS zprávy a také internet – cena jejich měsíčního vyúčtování se bude odvíjet podle toho, jakou rychlostí budou chtít surfovat.

Nejlevnější tarif s neomezeným internetem vyjde na 1099 Kč. Případní zájemci nicméně musejí počítat s tím, že rychlost bude omezena na 5 Mb/s. Tarif s rychlostí 20 Mb/s pak vyjde na 1299 Kč. O2 nabízí i rychlost až 300 Mb/s, ta však potenciální zájemce vyjde na 1599 Kč.

Rychlost u poslední zmiňované nabídky je nicméně tak vysoká, že na ni dosáhnou uživatelé pouze v některých částech republiky v rámci sítě 4G+. Tento signál přitom není dostupný například ani v celé Praze.

Foto: repro O2

Tarify O2 NEO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám