Hlavní obsah

Nejlepší smartphony od Xiaomi dorazí v květnu se sebevědomou cenovkou

Novinky, ort

Společnost Xiaomi byla historicky považována za výrobce, který přináší na trh velmi solidně vybavené mobily s atraktivní cenovkou. Nové vlajkové lodi Mi 10 a Mi 10 Pro však v květnu přijdou na tuzemský trh s poměrně sebevědomými cenami. Na druhou stranu je výbava obou telefonů špičková.

Chytrý telefon Xiaomi Mi 10 a Mi 10 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

Modely Xiaomi Mi 10 a Mi 10 Pro byly zatím představeny pouze pro čínský trh. Evropskou premiéru by si měly odbýt až na konci března. Předobjednávky by pak měly odstartovat přesně v půlce dubna a zkraje května by již měli mít tuzemští obchodníci přístroje skladem.

Ceny pro tuzemský trh nebyly zatím oficiálně oznámeny, současná situace na trhu však nasvědčuje tomu, že cenovky vysloveně lidové nebudou. Obzvláště s ohledem na neustále oslabující korunu. Podle prvních odhadů se základní model Mi 10 bude nabízet za částku pohybující se těsně pod hranicí 20 000 Kč. Ceny v případě prémiového modelu Mi 10 Pro se však mohou šplhat až k hranici 30 000 Kč.

To je samozřejmě méně než v případě těch nejlépe vybavených konkurentů od Applu či Samsungu. Na poměry Xiaomi jde nicméně o poměrně vysoké částky.

Nejlepší fotomobil na světě vyrobilo Xiaomi. Má pět objektivů

Mobil

Srdcem telefonu Xiaomi Mi 10 Pro je procesor Snapdragon 865, což je zatím nejvýkonnější model od výrobce Qualcomm. Jde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz. Grafické jádro Adreno 650 slibuje až o 20 % vyšší výkon než v případě předchůdce.

Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 108 megapixelů. Vysoké rozlišení by mělo stačit na detailní výřezy při zachování velmi vysoké obrazové kvality. Zejména se ale hodí při využití technologie skládání čtyř pixelů do jednoho. Při nižším rozlišení tak lze pořizovat jasné snímky i za horších světelných podmínek. Především díky této vychytávce byl fotoaparát oceněn tak vysokým skóre.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Na zadní straně nalezneme také dva objektivy s větším přiblížením, s dvojnásobným a čtyřnásobným ohniskem. První má rozlišení 12 megapixelů, druhý pak 8 megapixelů. Čtvrtým objektivem na zadní straně je pak širokoúhlý fotoaparát s rozlišením 20 megapixelů. Stejné rozlišení pak nabízí také senzor na čelní straně telefonu.

Přístroj může být vybaven 8 nebo 12 GB operační paměti, nabízet se budou zároveň provedení s úložištěm o kapacitě 256 i 512 GB. Paměťové karty nepodporuje. Displej má úhlopříčku 6,67 palce, je zakřivený a staví na technologii AMOLED. Jeho rozlišení je 2340 x 1080 obrazových bodů, jde tedy o standard Full HD+.

Odlehčená desítka, která nemá slůvko Pro v názvu, má stejnou velikost i procesor, nabízet se však bude s menší pamětí – buď se 128 GB, nebo 256 GB. Jiná je u smartphonu Mi 10 také sestava fotoaparátů. Hlavní snímač na zadní straně má sice stále rozlišení 108 MPx, je však doplněn o dvě kamerky s rozlišením 2 MPx – jedna slouží pro makro snímky, druhá pak pro mapování hloubky ostrosti. Výhodou u základní desítky je větší kapacita baterie (4780 vs 4500 mAh u verze Pro).

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi 10 Pro

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám