Hlavní obsah

První smartphone se 108megapixelovým fotoaparátem zlevnil o tisíce

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik tisíc korun je možné ušetřit při nákupu jednoho z nejlepších fotomobilů současnosti. Řeč je modelu Xiaomi Mi Note 10, který se začal nabízet loni před Vánocemi. Už po pár měsících však prodejci ceny citelně snížili. Vyplývá to z informací portálu Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Článek

Xiaomi Mi Note 10 šel do prodeje v prosinci ve dvou různých variantách. Základní stála 14 990 Kč, vybavenější provedení s větší operační pamětí a dvojnásobným úložištěm pak 15 990 Kč. S ohledem na nabízenou výbavu jsme však i tehdy mohli cenovku označit za poměrně rozumnou.

Nyní však ještě dramaticky klesla. Podle Zboží.cz se základní verze prodává již od 10 735 Kč, tedy o více jak čtyři tisíce levněji. Cena spadla také u pokročilejší varianty, která nyní případné zájemce vyjde na 12 599 Kč. To stále představuje úsporu přesahující tři tisíce.

Xiaomi Mi Note 10 v testu: 108 megapixelů není všechno

Testy

V útrobách přístroje se ukrývá procesor Snapdragon 730G od společnosti Qualcomm. Jeho osm jader je rozděleno na dvě skupiny, dvě jádra tepou při frekvenci 2,2 GHz a další dvě pak při taktu 1,8 GHz. Do vínku dostala novinka také 8 GB operační paměti a 256GB úložiště, respektive 6 GB paměti a 128GB úložiště v případě základního provedení. Přístroj nabízí dále 6,47palcový Super AMOLED displej s rozlišením Full HD+.

Tím nejzajímavějším u novinky jsou nicméně fotoaparáty – na zadní straně má totiž hned pět objektivů a šestý je pak ještě vepředu. Jde navíc o úplně první mobil se 108megapixelovým senzorem, který dovede skládat v nižším rozlišení čtyři pixely do jednoho pro zachycení více detailů.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Sestava dalších objektivů je následující: úplně nahoře je 5Mpx teleobjektiv s desetinásobným hybridním zoomem (125 mm). Ten je doplněn o další teleobjektiv, který však má již rozlišení 12 MPx a nabízí dvojnásobný optický zoom (50 mm).

Čtvrtým v pořadí – po 108MPx snímači – je 20MPx ultraširokoúhlá kamera s ohniskovou vzdáleností 13 mm. Tato kamera má úhel záběru 117°, což je v praxi širší pohled než v případě celé řady akčních kamer. Pátým v řadě je miniaturní objektiv úplně dole, který s rozlišením 2 MPx zachycuje makro snímky.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note 10

Není všechno zlato, co se třpytí

Nejnižší cena se automaticky nerovná nejlepší nabídka. V řadě případů totiž přístroje nemusejí být pro český trh určeny, což může přinést celou řadu problémů.

Obchodníci například nabízejí přístroje, které neobsahují češtinu. Za její dodatečnou instalaci si pak nechají pěkně připlatit. Některé modely zase nejsou určeny do provozu v tuzemských sítích, a tak se může stát, že si s telefonem sice zavoláte, ale rychlý internet nespustíte.

Před nákupem podobných telefonů je tedy vždycky vhodné si obchodníka pořádně „proklepnout“. Pomoci při výběru může také nákupní rádce Zboží.cz od společnosti Seznam. Návštěvníci na něm naleznou uživatelské recenze, ve kterých se lidé dělí o své zkušenosti s produktem. Často tak upozorňují i na jeho neduhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám