Hlavní obsah

Na světě bude brzy více mobilů než lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do konce příštího roku by měl počet používaných mobilních telefonů přesáhnout světovou populaci. Předpověděla to Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), uvedl server BBC. Aktuálně je na světě 7,1 miliardy lidí a 6,8 miliardy telefonů.

Foto: Profimedia.cz

Pro většinu Evropanů je v dnešní době mobilní telefon již samozřejmostí. Ilustrační foto

Článek

Sedmi miliard funkčních přístrojů by mělo být dosaženo zkraje příštího roku. "Každý den se přibližujeme k tomu, že na světě bude tolik smluv pro mobilní telefony, jako je lidí," řekl Brahima Sanou, ředitel pro rozvoj telekomunikačního úřadu ITU.

Podle něj je aktuálně nejvíce funkčních přístrojů v zemích bývalého Sovětského svazu. Na jednoho obyvatele statisticky připadá 1,7 mobilu. Naopak nejhůře jsou na tom africké státy, kde na sto lidí připadá 63 smluv.

Dvě třetiny světa bez internetu

Ze zprávy ITU rovněž vyplývá, že více než třetina světové populace má k dispozici připojení k internetu. Nejlépe je na tom Evropa, kde má přístup k webu 75 procent obyvatel. Pokrok při šíření internetu je sice podle ITU "mimořádný", pokrytí však stále zůstává nedostatečné.

"Dvě třetiny světové populace, zhruba 4,5 miliardy lidí, jsou stále offline," upozornil generální tajemník ITU Hamadoun Toure. "To znamená, že dvě třetiny populace jsou stále odříznuty od největšího světového trhu," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám