Hlavní obsah

Na mobilním trhu není plná konkurence, ČTÚ plánuje regulaci

Český telekomunikační úřad přiznal, že na mobilním trhu není plná konkurence. Nyní chystá jeho analýzu a poté navrhne jak trh případně regulovat. V důsledku to může znamenat otevření cesty pro vstup virtuálních mobilních operátorů, kteří by využívali sítě GSM nynějších operátorů a přitom by jim konkurovali. Vyplývá to ze zprávy úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle mluvčího ČTÚ Františka Maliny na velkoobchodním trhu mobilního volání existují překážky ke vstupu nového operátora, trh plně nesměřuje k trvalé hospodářské soutěži a uplatňování práva hospodářské soutěže samo o sobě nemusí dostatečně řešit selhání trhu.

Virtuální mobilní operátoři, kteří běžně fungují ve většině evropských zemí, by mohli zvýšit konkurenci na trhu, a tlačit tak na pokles maloobchodních cen, které jsou podle odborníků v evropském srovnání vysoké.

Podnikat jako virtuální operátor chtěla řada firem

O vstup na trh v podobě virtuálního mobilního operátora se v minulosti pokoušelo několik firem. Nedohodly se ale s provozovateli mobilních sítí na podmínkách, za jakých by mohly infrastrukturu využívat. Podle odborníků šlo o obranu mobilních operátorů proti možné konkurenci. ČTÚ podle svého předsedy Pavla Dvořáka dosud neměl prostředek, jak T-Mobilu, Telefónice a Vodafonu zpřístupnění jejich sítí nařídit. Podle informací ČTK je pravděpodobné, že první virtuální operátor vstoupí na trh ještě před tím, než to ČTÚ provozovatelům sítí nařídí.

Operátoři opakovaně tvrdí, že se dohodě s virtuálními operátory nebrání, ale musí být výhodná pro obě strany. Jako virtuální operátor chtěla na mobilním trhu podnikat například největší tuzemská kabelová firma UPC nebo alternativní operátoři pevných sítí Dial Telecom a GTS. Asociace provozovatelů kabelových a telekomunikačních sítí dokonce kvůli vyjednávání s mobilními operátory založila zvláštní firmu Quadruple.

Zájem o poskytování služeb virtuálního operátora mohou mít i další firmy. Například obchodní řetězec Tesco takto nabízí mobilní služby ve Velké Británii a na Slovensku. Mezi zájemci mohou být i tzv. šedí operátoři, kteří dosud jen uzavřeným skupinám zákazníků předprodávali služby mobilních operátorů za nižší ceny.

Levnější volání

Kromě virtuálních operátorů by mohly ceny za telekomunikační služby v Česku pozitivně ovlivnit také plánované změny. ČTÚ chce snížit operátorský poplatek za volání do mobilních sítí na polovičních 55 haléřů za minutu, což by se pozitivně mělo promítnout do účtů koncových zákazníků. S T-Mobilem, Telefónikou a Vodafonem již zahájil správní řízení.

„Nová cena za terminaci se sníží až na úroveň 0,55 Kč/min ze stávající maximální ceny 1,08 Kč/min. Stanovená cena za terminaci bude uplatněna jako dosud ve stejné výši na celém území ČR,“ uvedli zástupci ČTÚ na svých internetových stránkách.

Regulace se týká poplatků, které si operátoři platí za přenos hovorů mezi sítěmi. Snižovat maximální výši poplatků chce ČTÚ stejně jako v předchozích třech letech postupně. Zda operátoři koncové ceny přizpůsobí, ale není jisté. Například loni se průměrná cena minuty hovoru snížila jen o desetinu a o rok dříve o šest procent, poplatky přitom klesly o třetinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám