Hlavní obsah

MWC 2016: Na světě je první mobil s termokamerou

Novinky, ort

Hned několik extrémně odolných smartphonů bylo ve španělské Barceloně vidět na mobilním veletrhu MWC 2016. Novou vlajkovou loď přivezla například společnost CAT. Kromě vysoké odolnosti bude model S60 lákat také na zabudovanou termokameru. Tu doposud žádný jiný přístroj nenabízel.

Foto: archív výrobce

CAT S60

Článek

Termokameru v mobilu dokážou využít speciální aplikace, které jsou v chytrém telefonu předinstalované. Ty jsou schopné v reálném čase změřit teplotu snímaných objektů.

„Typickým využitím je zjišťování a měření tepelných ztrát v objektech, kontrola stavebních prvků jako jsou izolace, sledování přehřívajících se spotřebičů a obvodů nebo sledování termo obrazu v úplné tmě,“ popsal přednosti novinky mediální zástupce společnosti CAT Ondřej Kuvik.

Foto: archív výrobce

CAT S60

Mobil tedy jinými slovy dokáže zachytit a následně i zobrazit tepelné záření, které není pouhým okem viditelné. Kamera dokáže zachytit teplo a měřit povrchovou teplotu ze vzdálenosti až 30 metrů, přičemž překážkou není ani špatná viditelnost – novince nevadí například ani kouř.

CAT S60 je navíc vodotěsný do hloubky až pěti metrů, přičemž pod vodní hladinou může být maximálně hodinu. Odolnost proti pádům zajišťuje speciálně vyztužený litý rám, díky kterému by se neměl přístroj poškodit ani při pádu z výšky až 1,8 m.

Foto: archív výrobce

CAT S60

Je tedy zřejmé, že novinka odolá extrémním podmínkám, kde by jinak obyčejné mobily nepřežily. „Díky tomu ji využijí pro široké spektrum činností například odborníci ve stavebnictví, rozvodových službách, záchranáři, sportovci nebo lovci,“ prohlásil Kuvik.

Při pohledu na další výbavu jde však již o tuctový telefon. Jeho rozměry jsou víceméně dány 4,7palcovou obrazovkou s HD rozlišením. Další výbava čítá osmijádrový procesor Snapdragon 617, 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor.

Foto: archív výrobce

CAT S60

Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 13 megapixelů a je doplněn o přisvětlovací LED diodu. Na první pohled se může zdát, že na zadní straně smartphonu jsou objektivy dva, druhý ale slouží právě jako termokamera. Čelní fotoaparát má pak rozlišení pět megapixelů.

CAT S60 by se měl na pultech obchodů objevit v průběhu letošního roku. Cena zatím nebyla stanovena.

Jak se zdá, letošní rok bude extrémně odolným smartphonům přát. Svůj vlastní model představila v Barceloně také společnost Panasonic. Ta místo termokamery láká na zabudovanou čtečku čárových kódů, díky které má přístroj na zadní straně malý baťůžek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám