Hlavní obsah

Mobily má víc lidí než fungující záchody

Mobilní telefony jsou dnes tak běžnou věcí, že je má víc lidí než funkční toalety. Ukázala to nedávno zveřejněná studie OSN. Kvůli špatným hygienickým podmínkám a nedostatku toalet každý rok umírají statisíce lidí, především v rozvojových zemích.

Foto: Profimedia.cz

Indie patří k zemím, kde mobilní telefon vlastní víc lidí, než jich má přístup k toaletám.

Článek

OSN už zahájila globální kampaň, která má pomoci 2,5 miliardě lidí, kteří nemají přístup k základním hygienickým zařízením.

Studie vychází z odhadovaného počtu 7 miliard lidí, kteří na Zemi žijí. Celých 6 miliard vlastní nebo má přístup k mobilním telefonům. Jen 4,5 miliardy lidí má ale po celém světě přístup k funkčním toaletám.

Náměstek šéfa OSN Jan Eliasson u příležitosti Světového dne vody 22. března oznámil, že Spojené národy zahajují kampaň, která má do roku 2015 snížit na polovinu počet lidí, kteří nemají přístup k základním hygienickým zařízením.

„Je to problém, o kterém lidé neradi mluví,“ řekl Jan Eliasson. „Jde ale o klíčový problém, na kterém závisí zdraví, čisté životní prostředí a základní lidská důstojnost miliard lidí,“ dodal náměstek generálního tajemníka OSN.

Zpráva OSN zmiňuje příklad Indie, kde žije 60 procent celosvětové populace, která záchody vůbec nepoužívá. Celkem je to podle studie 626 miliónů lidí. Odhaduje se ale, že v Indii je celkem miliarda mobilních telefonů.

V Číně je situace lepší

Naopak v Číně, která je nejlidnatější zemí světa, nemá podle OSN přístup k toaletám „jen“ 14 miliónů lidí. V zemi je odhadem 986 miliónů mobilních telefonů, uvedl list The Daily Mail.

Problémy spojené s nedostatkem funkčních toalet ukazuje počet lidí, kteří každoročně umírají na nemoci spojené s nedostatečnou hygienou. OSN uvádí, že jen v souvislosti s průjmovými onemocněními zemře ročně 750 000 lidí. Právě průjmová onemocnění vznikají a šíří se nejčastěji kvůli nehygienickým podmínkám v oblastech, kde lidé mají špatný přístup k toaletám.

Program nazvaný „Znovuobjevení toalety“, který má snížit počet lidí bez přístupu k sanitárním zařízením, rozjela už v srpnu 2012 Nadace Billa Gatese.

Reklama

Výběr článků

Načítám