Hlavní obsah

Letos se prodá 23 miliónů chytrých telefonů, odhadují analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej tzv. chytrých telefonů ve východní Evropě se letos zvýší o 77 procent na 23 miliónů zařízení. Nejsilnější růst přitom zaznamenají zařízení s operačním systémem Android, která by mohla získat 30 procent trhu. Uvedla to analytická firma Gartner.

Foto: Profimedia.cz

Vývoj mobilních telefonů postupuje mílovými kroky kupředu.

Článek

Celosvětově Gartner odhaduje růst prodeje chytrých telefonů o 60 procent na 468 miliónů. Nejpozději na konci roku by se měl Android stát jedničkou mezi operačními systémy před Symbianem a příští rok by měl dosáhnout podílu 49 procent.

Ve východní Evropě si Symbian od Nokie letos ještě své první místo udrží a Gartner mu v regionu předpovídá jen mírný pokles v objemu prodejů. Ústup Symbianu v regionu by měl nastat až za dva roky, kdy se očekává výrazný nástup zařízení od Nokie na platformě Windows Mobile, která by se měla stát druhou nejrozšířenější na trhu.

Růst Androidu by naopak podle analytičky Gartneru Annette Zimmermannové měla podpořit agresivní cenová politika výrobců zařízení i podpora ze strany mobilních operátorů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám