Hlavní obsah

Co umějí chytré telefony, a co umět budou

Novinky, Miloslav Fišer

Vývoj mobilních telefonů postupuje mílovými kroky kupředu. Nejvyspělejší přístroje dnes dokážou nahradit satelitní GPS navigaci, fotoaparát a v některých případech dokonce i počítač. Výrobci navíc plánují další vylepšení.

Foto: Novinky

Samsung i5800 Galaxy 3

Článek

Prakticky žádný chytrý telefon se v dnešní době neobejde bez dotykového displeje, pomocí kterého se celé zařízení ovládá.

Některé modely jsou navíc ještě vybaveny praktickou klávesnicí s takzvaným QWERTY rozložením. Ta vychází z tradičních počítačových klávesnic. Psát všemi deseti prsty na ní kvůli drobným rozměrům ale nejde.

3D displeje ještě letos

Ještě letos chtějí výrobci vybavit chytré mobily unikátními displeji, které dokážou přehrát trojrozměrné video. Nebudou přitom k tomu potřeba žádné speciální brýle, jako tomu bylo doposud.

Technologie funguje poměrně jednoduše. Pro každé oko zobrazuje obrazovka jiný obraz, díky čemuž vzniká trojrozměrný vjem. Kromě 3D displejů dostanou nejnovější telefony také speciální fotoaparáty, které budou schopny fotografovat a natáčet video v trojrozměrném režimu. První přístroje by se na trhu měly objevit letos před Vánocemi.

GPS navigace šmírují soukromí

Neodmyslitelnou součástí chytrých telefonů je vestavěný GPS čip. Díky němu dokáže telefon zastat funkce klasické satelitní navigace, a to jak při pěších výpravách, tak v autě.

Výrobci se snaží využít možnosti určování polohy GPS čipu i pro další funkce. Mobily dnes například dokážou automaticky rozpoznat naši polohu a podle ní zobrazí předpověď počasí pro místo, kde se právě nacházíme.

Při hledání nějakého obchodu nebo služby na internetu v mobilu přístroj nejprve nabídne ty, které se nacházejí v nejbližším okolí. Praktická je i funkce, kdy přátelé na sociálních sítích díky navigaci v mobilu přesně vidí, kde se právě nacházíme.

I když určování polohy prostřednictvím navigace v mobilu přináší řadu užitečných výhod, najdou se i nevýhody. K informacím se může dostat počítačový hacker, který se tak jednoduše dozví, kdy přesně nejste doma – poté už mu nic nebrání, aby se vloupal do prázdného bytu.

Určování polohy se budou podle bezpečnostních expertů snažit využít také rozesílatelé nevyžádané pošty, aby lépe cílili své obchodní nabídky.

Samsung i5800 Galaxy 3 - lákavá nabídka

Chytrý telefon Samsung i5800 se snaží zaujmout zákazníka především cenou, která se pohybuje těsně pod hranicí 5500 Kč. Stejně vybavené konkurenční přístroje se přitom prodávají o několik tisíc dráž.

Foto: Novinky

Samsung i5800 Galaxy 3

Novinka je vybavena dotykovým displejem s úhlopříčkou 3,2 palce a rozlišením 400x240 obrazových bodů. Procesor mobilu je taktován na frekvenci 600 MHz. Ve výbavě telefonu nechybí ani WiFi adaptér či vestavěný fotoaparát s rozlišením tři megapixely, který je vybaven automatickým ostřením a LED bleskem.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nízké rozlišení displeje proti konkurenci
  • Cena: 5400 Kč

HTC Modrian - supermobil osobně 

HTC Modrian by měl být jedním z prvních telefonů s novým operačním systémem Windows Phone 7 Series. Disponovat by měl extrémně výkonným procesorem Qualcomm s frekvencí 1,5 GHz. V současnosti přitom nejvýkonnější mobily mají pouze 1GHz čipy.

Foto: Novinky

HTC Modrian

Dotykový displej telefonu bude mít úhlopříčku 3,7 palce a rozlišení 800x480 obrazových bodů. Potěšit by novinka měla také příznivce fotomobilů, neboť bude vybavena 8Mpx fotoaparátem, který bude schopen natáčet i Full HD videa. Data přístroj bude ukládat na vestavěnou paměť o velikosti 16 GB, kterou půjde dále rozšířit pomocí paměťových karet. Na trhu by se měla novinka objevit letos před Vánocemi.

  • Klady: extrémně výkonný přístroj
  • Zápory: telefon se bude prodávat až před Vánocemi
  • Cena: zatím nestanovena; cca 16 000 Kč

iPhone 4: kapesní multimediální centrum

S téměř dvouměsíčním zpožděním od premiéry v USA se začal na konci srpna prodávat v České republice multimediální telefon iPhone 4.

Foto: Novinky

iPhone 4

Čtyřka prodělala radikální změnu vzhledu. Zaoblené plastové boky nahradil proužek z nerezové oceli, který by měl být podle výrobce až pětkrát odolnější než standardní ocel. Nejnovější iPhone je vybaven 3,5palcovým displejem s rozlišením 940x640 obrazových bodů. To je čtyřikrát více než u verze 3GS.

Srdcem telefonu je procesor Apple A4 s taktem 1 GHz. K dispozici má 512 MB operační paměti. Vylepšení se dočkala i kamera na zadní straně přístroje. Má rozlišení pět megapixelů, automatické ostření, pětinásobný digitální zoom a vestavěný LED blesk, který může být během nahrávání videa nepřetržitě zapnutý.

  • Klady: výborný displej
  • Zápory: funguje pouze se speciální micoSIM
  • Cena: 16 000 Kč (16GB verze); 18 500 Kč (32GB verze)

Nokia E72: klávesnice pro pohodlnější psaní

Chytrý mobilní telefon Nokia E72 je určen především pro manažery. Je totiž vybaven QWERTY klávesnicí, která usnadní psaní emailů. Přístroj disponuje na šířku orientovaným displejem s úhlopříčkou 2,36 palce a rozlišením 320x240 bodů.

Foto: Novinky

Nokia E72

Zvládá datové přenosy GPRS, EDGE, 3G, ale i HSDPA a HSUPA. Nechybí Wi-Fi a GPS navigace, pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením či vestavěné FM rádio. Vestavěnou paměť o velikosti 250 MB lze rozšířit o microSDHC karty.

  • Klady: příznivá cena
  • Zápory: nemá dotykový displej
  • Cena: 6500 Kč

Emgeton Flexaret Mini: telefon a fotoaparát v jednom

Pro nadšené fotografy je určen chytrý telefon Emgeton Flexaret Mini. Disponuje totiž 12megapixelovým fotoaparátem s trojnásobným optickým zoomem a xenonovým bleskem. Díky tomu dokáže zastat prakticky všechny funkce digitálních kompaktů.

Foto: Novinky

Emgeton Flexaret Mini

Mobil je vybaven 3palcovým displejem s rozlišením 240x400 obrazových bodů a vestavěnou pamětí o velikosti 70 MB, kterou je možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet až o 32 GB. V ostatních parametrech se přístroj nijak výrazně neliší od běžných multimediálních telefonů s cenou okolo pěti tisíc korun.

  • Klady: kvalitní fotoaparát
  • Zápory: výsuvný objektiv se při pádu může snadno poničit
  • Cena: 7800 Kč

Windows 7 pro chytré telefony

Americký softwarový gigant Microsoft plánuje ještě letos vybavit chytré mobilní telefony svým nejnovějším operačním systémem Windows Phone 7 Series.

Podle ředitele Microsoftu Steva Ballmera systém nabídne kompletní řešení, které bude sloužit pro práci i zábavu. A to ať už se bavíme o snadnějším přístupu ke sdíleným dokumentům, hraní her, poslechu hudby, sledování videí, čtení elektronických knih, či prohlížení fotografií.

Změna je u nových Windows patrná již při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí, či nově zveřejněné fotografie.

První telefony s operačním systémem Windows Phone 7 Series se na trhu objeví letos před Vánocemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový mobil Dellu chce zlomit vaz iPhonu 4

Americký výrobce počítačů Dell pustil do prodeje svůj první chytrý mobil pro americký trh. Dotovaný přístroj Aero s operačním systémem Android bude v síti...

Výběr článků

Načítám