Hlavní obsah

Koronavirus nahrává Samsungu, vyrábí totiž ve Vietnamu

Novinky, rim
Soul

Řada technologických výrobců řeší problémy s výrobou v Číně kvůli šíření koronaviru, výrobní kapacity jednoduše nezvládají plnit zadané plány. Naopak těžit by mohl z této situace jihokorejský Samsung, který má polovinu výroby svých smartphonů ve Vietnamu. A tam má nemoc na výrobu jen omezený vliv, jak uvedla agentura Reuters.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Jednou ze společností, které koronavirus citelně zasáhl, je americký Apple. Ten již minulý týden varoval, že nezvládne naplnit své finanční plány. Americký podnik původně odhadoval, že ve druhém čtvrtletí vydělá 63 až 67 miliard dolarů, tedy v přepočtu 1,4 až 1,5 bilionu korun. V souvislosti s koronavirem a omezenou výrobou však zástupci Applu uvedli, že takový cíl je nesplnitelný, neboť výpadky v dodávkách iPhonů jsou větší, než se původně předpokládalo.

Největší mobilní veletrh nakonec nebude. Organizátoři se bojí koronaviru

Mobil

Firma sice vyrábí jablečné telefony v provincii Chu-pej, která je mimo ohnisko nákazy nového koronaviru, ale v Číně se výroba kvůli nemoci vrací do normálu jen velmi pozvolna. Navíc i odbyt telefonů v nejlidnatější zemi světa také vázne, přitom právě Čína je pro Apple jedním z nejdůležitějších světových trhů.

Na konci loňského roku se Apple vyhoupl na první příčku nejúspěšnějších prodejců chytrých telefonů. Právě koronavirus ale by mohl americký podnik o toto prvenství připravit, neboť vysokou poptávku po iPhonech se pravděpodobně nepodaří naplnit.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Právě z toho by ale mohl těžit Samsung, který byl Applem z pomyslného trůnu sesazen. Výrobní problémy v Číně, které jihokorejský elektronický gigant díky továrnám ve Vietnamu tolik nezasáhnou, by tedy mohly Samsungu pomoci opět na výsluní.

Pro úplnost dodejme, že světovou trojskou trhu je Huawei. Ten zatím výrobní problémy neohlásil, nicméně analytici předpokládají, že koronavirus se dotkne i výrobních kapacit tohoto podniku.

Reklama

Související články

Samsung chce zatopit nejlepším iPhonům

Společnost Samsung představila minulý týden hned tři nové vlajkové lodi, které představují jednu z nejvážnějších konkurencí pro nejlepší iPhony od Applu....

Výběr článků

Načítám