Hlavní obsah

Huawei očekává pokles tržeb o téměř 30 procent. Kvůli americkým sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies, který čelí sankcím ze strany Spojených států, předpokládá, že za letošní rok vykáže téměř třicetiprocentní pokles tržeb. Očekává rovněž, že s potížemi se bude potýkat také v příštím roce. Vyplývá to podle agentury Reuters z novoročního dopisu, který předseda správní rady podniku Kuo Pching adresoval zaměstnancům.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Společnost Huawei podle tohoto dokumentu odhaduje, že její letošní tržby dosáhnou 634 miliard jüanů (zhruba 2,2 bilionu Kč). To představuje pokles o 28,9 procenta z loňských 891,4 miliardy jüanů, píše Reuters.

Firma se bude podle dopisu dál potýkat s velkými výzvami, jako jsou „nepředvídatelné podnikatelské prostředí, politizace technologického sektoru a rostoucí tlak na deglobalizaci”.

Kromě amerických sankcí měl na tržby společnosti Huawei negativní dopad rovněž pokles poptávky související s pandemií nemoci covid-19. „Musíme se držet své strategie a racionálním způsobem reagovat na vnější síly, které jsou mimo naši kontrolu,” uvedl Kuo Pching.

Zájem o mobily od Huawei klesá. Poptávka v srdci Evropy výrazně opadla

Mobil

Zásah administrativy Trumpa

Bývalý americký prezident Donald Trump čínskou firmu v květnu 2019 zařadil na černou listinu a znemožnil jí tak nakupovat důležité technologie amerického původu. Argumentoval přitom obavami o národní bezpečnost. Loni Trumpova administrativa omezila přístup čínské společnosti k čipům vyvinutým či vyráběným s využitím amerických technologií.

Kvůli americkým sankcím jsou již od předloňského května takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám