Hlavní obsah

Huawei bude pokračovat ve snižování počtu zaměstnanců v Austrálii

Sydney

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies hodlá pokračovat ve snižování počtu zaměstnanců a omezování investic v Austrálii.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Austrálie v roce 2018 zakázala firmě Huawei podílet se na výstavbě mobilních sítí páté generace (5G). Diplomatické vztahy mezi Austrálií a Čínou se navíc v letošním roce zhoršily, když Austrálie vyzvala k mezinárodnímu vyšetřování zdroje koronavirové pandemie, uvedla agentura Reuters.

„Jednoduše řečeno, vyloučení Huawei z 5G připravilo ekonomiku o 1000 dobře placených pracovních míst v odvětví špičkových technologií,” řekl manažer australské divize Huawei Jeremy Mitchell, který má na starosti korporátní záležitosti. „Z 1200 zaměstnanců jsme přešli na méně než 200 a do příštího roku to bude ještě méně,” dodal.

Mitchell také upozornil, že Huawei po zákazu účasti na budování sítí 5G zrušila investice do výzkumu a vývoje v Austrálii v hodnotě 100 milionů australských dolarů (zhruba 1,7 miliardy Kč). Minulý měsíc firma Huawei oznámila, že se rozhodla ukončit sponzorování jednoho z týmů australské ragbyové ligy.

Ve hře jsou desítky tisíc míst. Zaměstnanci Huawei se kvůli sankcím obávají propouštění

Internet a PC

Austrálie vyloučení Huawei z budování sítí 5G zdůvodnila riziky pro národní bezpečnost. Podobný krok učinily také Spojené státy, které Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ji ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik odmítá.

Evropská unie zatím se zákazem technologií Huawei v sítích 5G nepřišla. Evropská komise začátkem letošního roku členským zemím pouze doporučila, že by k budování citlivých částí sítí 5G neměly pustit firmy považované za bezpečnostní riziko. Rozhodnutí však ponechala na jednotlivých zemích.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a další čínské firmy ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle níž je cílem vybudovat takové 5G sítě, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám