Hlavní obsah

HTC odhalilo nový top model. Má zatopit Applu i Samsungu

Novinky, mif

Společnost HTC odhalila v úterý na paralelně probíhajících konferencích v New Yorku a Londýně dlouho očekávanou vlajkovou loď One, která je přímou odpovědí na konkurenční modely Samsung Galaxy S5 a Apple iPhone 5S. Novinka sází kromě slušného výkonu především na multimediální funkce.

HTC One (M8)Video: HTC

 
Článek

Svým vzhledem se HTC One podobá velmi svému předchůdci, celé tělo je kovové a horní i spodní okraj čelní strany lemují stereofonní reproduktory. Ty by měly nabízet až o 25 % lepší výkon než loňský model. Přitom právě reproduktory byly u předchůdce jednou z nejvýraznějších předností.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

A v multimédiích výrobce boduje i letos. Kromě reproduktorů totiž telefon nabídne hned tři fotoaparáty. Jeden pětimegapixelový je umístěn tradičně nad displejem a slouží pro videohovory, další dva jsou pak na zadní straně.

Neslouží však k natáčení 3D videa, jako tomu bylo u jednoho z předchozích smartphonů od HTC, nýbrž pro kvalitnější snímky. Systém se jmenuje jednoduše Duo Camera a je postaven na hlavním ultrapixelovém snímači s rozlišením 4,1 megapixelu, který doplňuje druhý senzor na horní straně – u něj výrobce neprozradil rozlišení, ale měl by sloužit k zaznamenávání hloubkových informací.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

V praxi by měl druhý fotoaparát pomoci například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji – podobného efektu je možné dosáhnout i s digitálními zrcadlovkami. HTC navíc tvrdí, že funkce pro druhý fotoaparát budou v průběhu roku dále přibývat. Konkrétnější plány však zatím prozrazeny nebyly.

Přístroj dokáže samozřejmě zaznamenávat i Full HD video při 30 snímcích za sekundu. Při dvojnásobném snímkování je však k dispozici pouze HD rozlišení (720p). Zajímavostí je režim Slow Motion, ten umožňuje pořízení zpomalených záběrů.

Chytřejší systém, vyšší výdrž

Propracovanější je i samotný operační systém Android s nadstavbou Sense 6. Ovládat HTC One je tak možné nejrůznějšími gesty nebo pohyby telefonu. Například pro zapnutí telefonu tak není nutné mačkat žádná tlačítka, stačí jednoduše dvakrát poklepat na displej. Stejným způsobem je pak možné obrazovku i uzamknout.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Zajímavá je také funkce Auto Answer, která dovoluje přijmout hovor pouhým přiložením telefonu k uchu. Opět není nutné mačkat žádná tlačítka.

Vylepšení se dočkala také výdrž baterie, která má o 40 % delší životnost než předchůdce. Navíc je k dispozici speciální režim nazývaný Extrémní úspora energie, v něm se plně nabitá novinka obejde bez elektrické zásuvky rovných 14 dní. V tomto režimu je přitom možné telefonovat a pracovat se zprávami i e-maily.

Výkon neurazí

I přes velice slušnou výdrž není chytrý telefon nijak ošizen po stránce výkonu. Základem je čtyřjádrový procesor Qualcomm MSM8974 taktovaný na 2,3 GHz (na vybraných zahraničních trzích bude k dispozici výkonnější verze s taktem 2,5 GHz) a 2 GB operační paměti.

Foto: archív výrobce

HTC One (2014)

Datové úložiště má v základu kapacitu 16 GB, prodávat se ale bude také 32GB varianta. V obou případech bude paměť možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Dotykový displej má rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů při úhlopříčce pět palců. Proti poškození je chráněn tvrzeným sklem Gorilla Glass třetí generace. To používá i řada konkurenčních výrobců.

Kdy se nové HTC One začne oficiálně prodávat, zatím výrobce neprozradil. Jisté není zatím ani to, kolik bude novinka stát. Na výběr budou barevné variant kovově šedé, ledově stříbrné a jantarově zlaté.

Foto: HTC

HTC One

Reklama

Výběr článků

Načítám