Hlavní obsah

Globální trh se smartphony letos klesne o téměř 12 procent, odhadují analytici

– Framingham

Celosvětové dodávky chytrých telefonů v letošním roce kvůli koronavirové krizi klesnou o téměř 12 procent na 1,2 miliardy přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost IDC. V samotném prvním pololetí očekává propad o více než 18 procent.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

IDC rovněž předpověděla, že globální dodávky smartphonů se nevrátí k růstu dříve než v prvním čtvrtletí příštího roku. Koronavirová krize měla podle ní negativní dopad na výrobu chytrých telefonů a následně také na poptávku.

"To, co začalo jako krize na straně nabídky, se rozvinulo v globální problém na straně poptávky. Celostátní omezení pohybu a rostoucí nezaměstnanost vedly k poklesu spotřebitelské důvěry a k přesměrování výdajů na nezbytné zboží," uvedla jedna z analytiček společnosti IDC.

Zájem o iPhony vadne, čtvrtletní výsledky Applu přesto překonaly očekávání

Mobil

IDC rovněž poukázala na zlepšující se situaci v Číně, kde by podle ní letošní pokles trhu se smartphony měl být nižší než deset procent. Výraznější pokles firma naopak očekává v Evropě, zejména v zemích těžce zasažených koronavirem, jako jsou Itálie a Španělsko.

Analytička společnosti IDC zároveň dodala, že trh se smartphony by měl těžit z rozvoje mobilních sítí páté generace (5G), který podle ní bude hrát důležitou roli při oživení v příštím roce.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám