Hlavní obsah

Evropu čeká investice osmi biliónů korun do rozvoje komunikační sítě

Evropští operátoři musí investovat 300 miliard eur, tedy přes osm biliónů korun, do mezinárodní komunikační optické sítě, pokud nechtějí, aby se prohloubilo jejich zaostávání za USA a Asií. Uvedl to generální ředitel T-Mobile ČR Roland Mahler.

Článek

Podle Mahlera Evropa za USA ztrácí již nyní, kdy se její investice na hlavu pohybují na dvou třetinách výdajů v USA. Doplnil, že v případě dalšího rozvoje širokopásmových sítí čeká evropské země vytvoření dvou miliónů pracovních míst do roku 2015.

Telekomunikační firmy podle šéfa T-Mobile přes finanční krizi zůstávají stabilní a jsou připraveny investovat. Obávají se ale nového regulačního rámce, který má projednávat Evropský parlament. Ten operátorům nezajišťuje dlouhodobou návratnost investic a nutí je výdaje spíše omezovat.

T-mobile modernizoval 2G síť

Před časem se T-Mobile rozhodl modernizovat také 2G síť. Kromě technologických přínosů mají nová zařízení i výrazně pozitivní vliv na životní prostředí. Jejich spotřeba elektrické energie je totiž téměř o polovinu nižší než u těch stávajících. To mimo jiné znamená, že zatížení ovzduší se ročně sníží o 33 000 tun CO2.

Nová technologie má sama o sobě o 30 procent nižší energetické nároky než dosud používaná zařízení. Dalších úspor (až 15 procent) je dosaženo díky softwarovým nástrojům, které přizpůsobují výkon sítě podle jejího zatížení. Například v nočních hodinách je optimalizována kapacita vybraných vysílačů, což se projeví na celkovém množství odebrané elektřiny.

Pokud přepočítáme ušetřenou energii na CO2, který by vznikl při její výrobě, dojdeme k číslu 33 000 tun oxidu uhličitého. O takové množství se uleví životnímu prostředí při dokončení modernizace v roce 2010. Zatímco v roce 1996 činila průměrná spotřeba jednoho vysílače (BTS) zhruba 2000 wattů, v roce 2005 vystačila BTS už jen s 1200 watty. Technologie Huawei, která byla vybrána pro modernizaci 2G sítě T-Mobile, vykazuje poloviční údaj 600 wattů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám