Hlavní obsah

EU varovala před riziky spojenými se sítěmi 5G

– Brusel

Evropská unie varovala před riziky, kterým mohou čelit mobilní sítě páté generace (5G). Jsou mezi nimi podle ní kybernetické útoky skupin podporovaných cizími státy, ale například i přílišná závislost na jednom dodavateli. Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v tiskové zprávě uvedl, že Česko patří mezi vedoucí země unijního projektu na hodnocení rizik kolem sítí 5G.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na společném postupu zemí EU při zajišťování bezpečnosti sítí páté generace se šéfové států a vlád dohodli na březnovém summitu v Bruselu. Tehdy se o možné hrozbě mluvilo především v souvislosti s čínskou společností Huawei, která měla kvůli údajným těsným kontaktům na čínské úřady problémy v USA a v řadě evropských zemí.

Aktuální zpráva EU, která vznikla na základě hodnocení rizik ve všech členských státech, žádné konkrétní země jako možné podporovatele kybernetických útoků nezmiňuje. O čínské společnosti Huawei hovoří jen jako o jednom z hlavních dodavatelů infrastruktury pro sítě 5G, spolu s finskou Nokií a švédským Ericssonem.

Desítky českých měst chtějí testovat 5G sítě

Internet a PC

U rizik spojených s dodavateli zpráva uvádí mimo jiné hrozbu v podobě instalace takzvaných zadních vrátek, tedy skrytých cest, jimiž se lze dostat do systému.

Do konce tohoto roku by měl vzniknout návrh opatření, jak popsané hrozby co nejvíce zmírnit.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Podle NÚKIB je Česká republika spolu s Francií, Nizozemskem, Estonskem a Itálií vedoucí zemí v projektu EU, který se týká kybernetické bezpečnosti sítí páté generace. Tyto sítě se v budoucnu stanou páteřní linkou celé digitální ekonomiky a společnosti. Očekává se, že propojí zařízení i v kritických sektorech, jako jsou energetika, doprava, bankovnictví či zdravotnictví, uvedl v tiskové zprávě český úřad kybernetické bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám