Hlavní obsah

Ericsson se ve třetím čtvrtletí vrátil k zisku, těžil z kontraktů v Číně

– Stockholm

Švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson ve třetím čtvrtletí hospodařil s čistým ziskem 5,6 miliardy švédských korun (14,7 miliardy Kč) po ztrátě 6,9 miliardy švédských korun před rokem. Firma uvedla, že těžila zejména z budování mobilních sítí páté generace (5G) v Číně a ze silné poptávky ve Spojených státech.

Foto: Olof Swahnberg, Reuters

Logo společnosti Ericsson

Článek

Akcie podniku si po zveřejnění výsledků připisovaly až devět procent a jejich cena se dostala na pětileté maximum.

Čtvrtletní tržby se meziročně zvýšily o jedno procento na 57,5 miliardy švédských korun (150,8 miliardy Kč). Šéf podniku Börje Ekholm ve výsledkové zprávě uvedl, že kontrakty Ericssonu na sítě 5G v Číně se vyvíjejí podle plánu. „Přispěly k ziskům ve třetím čtvrtletí a očekává se, že se budou dál zlepšovat,” dodal.

Vztahy Ericssonu s Čínou by se ale nyní mohly zkomplikovat. Švédsko totiž v úterý z bezpečnostních důvodů zakázalo používat telekomunikační zařízení čínských společností Huawei a ZTE v sítích 5G. Čína Švédsko vyzvala, aby své rozhodnutí změnilo, a zabránilo tak negativním dopadům na švédské podniky.

Boj o 5G sítě se vyostřuje. Čína hrozí Švédsku odvetou kvůli Huawei a ZTE

Mobil

Ericsson v oblastí sítí 5G soupeří zejména s čínským konkurentem Huawei a s finským rivalem Nokia. Švédský výrobce mimochodem bude stavět i 5G síť pro českého provozovatele telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF. Zástupci podniku v tomto týdnu informovali, že Ericsson vyhrál výběrové řízení.

Provozní zisk společnosti Ericsson bez zahrnutí restrukturalizačních nákladů a některých dalších položek se ve třetím čtvrtletí zvýšil na devět miliard z 6,5 miliardy švédských korun před rokem. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru zhruba na sedm miliard švédských korun.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám