Hlavní obsah

Děti pořád na telefonu? Díky těmto aplikacím se při hraní budou i učit

Novinky, Lubomír Popovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální hry pro děti – to nemusejí být jen bezduché střílečky, naopak: mnoho jich bylo vyvinuto s dobrým úmyslem dětský mozek smysluplně zaměstnat. Postřeh, kreativita, logické uvažování... To vše díky nim můžete u dítěte rozvíjet. Stačí jen zvolit ty správné chytré aplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Virtuální prostředí není třeba démonizovat – k dnešnímu světu prostě patří a ani u dětí nezůstává bez povšimnutí. Jak se k tomu postavit?

Jisté je jedno: důležité je naučit sebe i děti čas strávený online rozumně dávkovat a využívat nejen k zábavě, ale také pro rozvoj a vzdělávání. A  tomu mohou pomoci nejrůznější aplikace – k dostání jsou často zdarma, některé zcela, jiné alespoň částečně nebo na zkoušku.

Moderní technologie ve školkách: děti díky nim lépe spolupracují

Věda a školy

Aplikace pro děti do 3 let – i batolata mají svůj digitální svět

Bimi Boo

Pro platformy: iOS, Android

Bimi Boo je název vývojářského studia, pod jehož jménem najdete na Google Play i Apple Store mnoho užitečných aplikací. Hry pro nejmenší děti slouží například k zábavnému učení prvních slov, poznávání tvarů a barev, procvičování logického myšlení i postřehu.

Aplikace jsou zčásti zdarma, navíc bez reklam a po nainstalování fungují i bez wi-fi připojení.

Mluvídek

Pro platformy: iOS, Android, PC

Mluvídek je logopedická zábavná hra určená pro děti, hlavně pro ty nejmenší. Podporuje rozvoj slovní zásoby, aktivně zapojuje děti do hry a rozvíjí jejich logické myšlení. Hru je možné nainstalovat i jako doplněk prohlížeče Chrome.

Zvířecí zvuky

Děti je milují už odmalička – zvířátka jsou sázkou na jistotu. Google Play i App Store nabízejí celou řadu volně dostupných aplikací, které vaše děti se zvířátky seznámí. Vybírat můžete jak z verzí s fotkami, tak s nejrůznějšími animacemi.

Malé děti zvládají moderní technologie lépe než dospělí

Děti

Aplikace pro děti do 5 let (ale klidně i pro starší)

Pro předškolní děti jsou volně ke stažení třeba Výukové kartičky nebo Abeceda pro děti od PMQ Software (dostupné pro Android i iOS). S jejich pomocí se děti učí formou jednoduchých her nová slovíčka, rozpoznávají zvířata a věci a osvojují si základy abecedy.

Další zajímavé aplikace:

Edudadoo

Pro platformy: iOS, Android

Zajímavá česká „apka“ pro předškoláky. Hrejte si s obrázky a zvuky v různých zábavných aktivitách – rodiče mohou do aplikace nahrát vlastní fotky i zvuky, takže si děti zahrají třeba mluvící pexeso se členy rodiny nebo tátovi vybarví fousy namodro.

Aplikace nabízí další zajímavé funkce, například upozornění na příliš dlouhý čas strávený v ní a nabídku aktivit v reálném světě.

Tam a sem s myšákem

Pro platformy: iOS, Android

Výuková hra pro děti ve věku 5–7 let byla připravena ve spolupráci s pedagogicko-psychologickou poradnou STEP. Děti se v ní skamarádí s myšákem Adamem a prožijí s ním česky dabovaný příběh, ve kterém budou hledat zatoulaná štěňata.

Děti během hry řeší úkoly, na kterých si procvičí například postřeh nebo rozpoznávání tvarů. Hra je dostupná na Google Play i App Store. Část hry je na zkoušku zdarma, zbytek je nutno pořídit za 120 Kč.

Mimpi Dreams

Pro platformy: PC, iOS, Android

Ve hře českého studia Silicon Jelly se děti přenesou do snu bílého psa Mimpiho, který v něm zachraňuje své přátele. Jednotlivé levely jsou zasazeny do různých prostředí a hráč v nich musí interaktivně řešit různé problémy.

Scratch Junior

Pro platformy: iOS, Android

Tohle je ta pravá „apka“ pro budoucí scenáristy nebo ajťáky. A taky pro ty, kdo milují vymýšlení vlastních příběhů, a to navíc v interaktivním prostředí. Děti si zvolí postavičky i pozadí a mohou začít „programovat“. U toho budou zároveň rozvíjet svoji kreativitu a naučí se logicky uvažovat.

S moderními technologiemi musí děti pomáhat rodičům

Internet a PC

Aplikace pro děti od 6 let

Busy Water

Pro platformy: iOS (iPhone, iPad), Android

Poutavá hra pracující s principy Montessori pedagogiky. Na rybičku jménem Archie dostala chuť mlsná kočka a mazaně ji dostala ven z akvária. Úkolem hráče je rybičku zachránit propojením trubek různých tvarů, ale i využitím jednoduchých fyzikálních zákonů.

Matemág

Pro platformy: iOS, Android

Mobilní didaktická hra založená na Hejného metodě přibližuje dětem matematiku pomocí sympaticky dabovaného příběhu o holčičce a klukovi, kteří se nadchli pro „matemagii“. Obtížnost hry je rozdělena do čtyř kategorií – na děti předškolní, děti z první třídy, z třídy druhé a děti starší.

Na děti čeká řešení logických a matematických úloh, které posunují příběh dál. Třetina hry je zdarma, za plnou verzi si připlatíte.

Ochránce přírody

Pro platformu: Android

Hra má za cíl vzdělávat děti mladšího školního věku ohledně ochrany přírody. V rámci miniher v ní budou se svými zvířecími hrdiny uklízet malé městečko, sázet stromy a květiny i třídit odpad.

Hra je velmi krátká, ale zato zcela zdarma, připlatíte si pouze za verzi bez reklam. Aplikace je dostupná na Google Play.

Česká gramatika

Pro platformy: iOS, Android

V této aplikaci určené k procvičování českého jazyka čeká na žáky přes 4000 úloh na doplňování tvrdého či měkkého y/i, velká písmena u názvů, diktáty, slovní druhy a další.

Jednotlivá cvičení jsou řazena od druhé třídy po maturitní ročník a většina z nich je zdarma, jen některé je nutno dokoupit.

Děti online: pár tipů pro rodiče

  • Pokud nemáte telefon či tablet navíc a půjčujete dětem svůj, založte jednu plochu, kde budou jen aplikace pro děti.
  • Děti by měly digitální techniku používat nejlépe za dozoru dospělého.
  • Technologie by neměly být náhražkou za váš čas, děti by je měly používat uvážlivě – třeba za odměnu.
  • Hrajte společně – komentáře, vyprávění a celkově komunikace s dítětem je důležitou součástí vašeho vztahu, začleňte je i do používání digitálních aplikací.
  • Ujistěte se, že na daném zařízení máte možnost plateb chráněnou heslem či zakázanou – jistota je jistota.
  • Děti vidí rodiče jako vzor – snažte se jít příkladem a ukázat, že digitální technologie využíváte s mírou.
  • Domluvte si předem pravidla: například délku strávenou u monitoru či displeje. A nebojte se přistoupit na kompromis, leckdy funguje lépe než zákazy.

Reklama

Výběr článků

Načítám