Hlavní obsah

Další krok k 5G sítím v Česku, operátoři mají poslední možnost připomínkovat aukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během pondělí mohou operátoři a další zájemci uplatnit naposledy připomínky k návrhu podmínek aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G. Původně měla lhůta skončit 16. dubna, ale Český telekomunikační úřad ji kvůli epidemii koronaviru prodloužil.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nová předsedkyně úřadu Hana Továrková nechala podmínky upravit tak, aby podle záměru ministerstva průmyslu a obchodu prohloubily konkurenci na trhu a přilákaly nové operátory. Začátek aukce se kvůli změnám odsunul z ledna o několik měsíců. Koncem března ministerstvo financí oznámilo, že v letošním státním rozpočtu již s výnosem z aukce kolem sedmi miliard Kč nepočítá.

V pásmu 700 MHz ČTÚ ustoupil od přímého vyhrazení jednoho bloku o velikosti 2x10 MHz pro nové zájemce s tím, že jednotlivý účastník výběrového řízení může získat maximálně 2×10 MHz. V pásmu 3,5 GHz byl spektrální limit stanoven na 60 MHz pro stávající operátory a 100 MHz pro ostatní operátory.

Konspirační teorie o 5G a covidu-19 zaplavují internet

Internet a PC

Uvedené limity mohou být v případě nedostatečné poptávky navýšeny. Z předmětu výběrového řízení je nově vyjmut úsek 3400-3440 MHz, který bude určen pro řešení k podpoře průmyslu 4.0. Bližší podmínky využívání tohoto úseku stanoví ČTÚ samostatně mimo podmínky výběrového řízení.

ČTÚ dále rozšířil závazek národního roamingu ve prospěch nových operátorů. Držitelé přídělů v pásmu 700 MHz, kteří jsou stávajícími operátory, budou povinni poskytnout národní roaming nejen ve prospěch případného nového operátora se ziskem kmitočtů v pásmu 700 MHz, ale i všech nových operátorů, kteří jsou nebo budou držiteli rádiových kmitočtů v celém pásmu 3440-3800 MHz.

Podmínky výběrového řízení dále stanoví povinnost velkoobchodní nabídky pro držitele kmitočtů z pásma 700 MHz, včetně zveřejnění referenční nabídky pro virtuální operátory.

Revoluce jménem 5G 

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdraví svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Číňané již pracují na vývoji 6G sítí

Mobil

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám