Hlavní obsah

Čína zpřísňuje pravidla pro mobily, prý kvůli spamu

Peking

Přísnější pravidla pro používání mobilních telefonů platí od středy v Číně. Noví kupující na jejich základě mimo jiné musejí nechat zaregistrovat své osobní údaje. Čínská vláda tvrdí, že tento krok je namířen proti bujícímu telefonnímu spamu, ale kritici se obávají, že jde o útok na soukromí, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Každý Číňan vlastnící telefon dostává průměrně 43 textových zpráv týdně, z nich zhruba 12 je spam.

Článek

Podle ministerstva pro průmysl a informační technologie nyní musejí všichni noví zájemci o telefonní číslo nejprve předložit svůj průkaz totožnosti - cizinci pak pas - a nechat zapsat své osobní údaje. Jednotlivec může koupit maximálně 18 mobilních telefonních čísel.

SIM karty do mobilních telefonů se přitom v Číně prodávají prakticky všude v obchodech i novinových stáncích a dají se pořídit velmi levně - už od 50 jüanů (necelých 150 korun). Nejlevnější jsou čísla obsahující číslovku čtyři, která se v mandarínské čínštině vyslovuje stejně jako znak pro smrt, což se považuje za skutečnost nosící smůlu.

Deník China Daily napsal, že tento krok je "nejnovější kampaní vlády s cílem vymýtit bující spam, pornografické zprávy a podvody šířené prostřednictvím mobilních telefonů". Nevyžádané textové zprávy nabízející cokoli od levných nemovitostí, falešných předpisů na léky až po zázračné léčivé produkty obtěžují mnoho obyvatel Číny.

Zásah do soukromí obyvatel 

Ovšem tento dlouho projednávaný krok, který v různých obdobách platí i v některých zemích na Západě, vyvolal kritiku těch, kdo ho považují za další zásah čínské vlády do soukromí obyvatel. Jiní se obávají, že informace poskytnuté kupujícími budou nezákonně prodávány spamerům a dalším, skrupulemi nezatíženým podnikatelům.

Čína měla podle vládních odhadů k letošnímu červenci 795 miliónů uživatelů mobilních telefonů. Každý z nich dostává průměrně 43 textových zpráv týdně, z nich zhruba 12 je spam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám