Hlavní obsah

Česko se připravuje na 5G internet. Bude nabízet rychlost až 300 Mbps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika ještě ani není celá pokryta vysokorychlostním internetem 4G, tuzemští operátoři se již přesto připravují na rychlejší verzi 5G. Ta umožňuje připojení o rychlosti až 300 Mbps, zatímco předchozí standard nabízel maximálně 200 Mbps. O spuštění nové technologie informovalo ve čtvrtek O2. Takto rychlé datové přenosy ale již testují i dva hlavní konkurenti – Vodafone a T-Mobile.

Foto: archív výrobce

Technologii 3CC v současnosti podporuje pouze nejnovější generace vlajkových lodí od Samsungu – chytré telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Článek

Technologii 3CC, která slouží k šíření 5G internetu, využívá O2 v pražských Nových Butovicích a do konce roku ji rozšíří i do dalších lokalit v Praze.

Velmi rychlých datových přenosů se podařilo dosáhnout díky tomu, že 3CC umožňuje využít tři frekvenční pásma současně – 800, 1800 a 2600 MHz. V současnosti však tuto technologii podporuje pouze nejnovější generace vlajkových lodí od Samsungu – chytré telefony Galaxy S7 a S7 edge.

Například starší Samsung S6 edge+ ji ale po přechodu na nejnovější verzi operačního systému Android bude také podporovat. Lze tedy předpokládat, že než dojde k masivnímu rozvoji zrychleného LTE, bude na nový 5G standard připraveno daleko více přístrojů.

Reálná rychlost připojení záleží na konkrétních podmínkách v dané lokalitě, může být tedy nižší než zmiňovaných 300 Mbps. "V reálném prostředí, kde musí signál procházet přes překážky, odráží se nebo je tlumen, jsme v aplikaci DSL.cz naměřili rychlost mezi 230 a 250 Mbps," uvedl manažer měření kvality radiových sítí O2 Libor Pezinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám