Hlavní obsah

CDMA připojení půjde do důchodu. Nahradí jej moderní LTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČTÚ zřejmě prodlouží operátorovi O2 licenci na kmitočty v pásmu 450 MHz, které dříve využívala pro mobilní hlasovou síť NMT s předčíslím 601. V budoucnu mají sloužit pro vysokorychlostní mobilní internetovou síť LTE. Vyplývá to z informací úřadu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O2 v současnosti frekvence využívá pro zastaralou datovou síť CDMA, která má řádově desítky tisíc uživatelů a pokrývá 92 procent populace. Licence vyprší příští rok v únoru, proto požádala o její prodloužení celkově na dalších 15 let. O2 má za kmitočty podle znaleckého posudku zaplatit 210 miliónů korun.

Operátor by měl technologii CDMA používat ještě maximálně dva roky a pak přejít na LTE. Podobně postupuje i Nordic Telecom, který využívá frekvence v sousedním pásmu 420 MHz. Firma tento týden oznámila, že v příštím roce kompletně přejde z CDMA na LTE.

Frekvence od začátku 90. let minulého století operátor využíval pro analogovou mobilní síť NMT známou předčíslím 601. S nástupem digitální technologie GSM ale počet uživatelů klesal. Síť firma vypnula v roce 2006 a zbylé uživatele převedla do své digitální sítě GSM. Poté kmitočty využívala pro CDMA, tedy mobilní připojení k internetu prostřednictvím modemu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám