Hlavní obsah

Bývalí inženýři z Nokie odstartovali prodej svého prvního chytrého telefonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Chytrý telefon, který využívá operační systém stavějící na starém softwaru finského výrobce Nokia, ve středu ve Finsku začala prodávat tamní společnost Jolla. Podnik založili bývalí zaměstnanci Nokie, někdejší světové jedničky mezi výrobci mobilních telefonů. Jolla podle agentury AP doufá, že se jí s novým telefonem podaří získat podíl na vysoce konkurenčním trhu s mobily.

Foto: Archív výrobce

Nový chytrý telefon Jolla

Článek

Bývalí zaměstnanci Nokie založili firmu Jolla, protože chtěli pokračovat ve vývoji operačního systému MeeGo. Ten se vyznačuje velice přehledným a intuitivním ovládáním. Zajímavé je, že se zcela obejde bez jakýchkoliv tlačítek.

Například hlavního tlačítka pro otevření menu nebo návrat na úvodní obrazovku. Tlačítka nahrazují gesta – pro ilustraci menu spustíte jednoduchým pohybem prstu z jednoho kraje obrazovky do druhého.

Foto: Archív výrobce

Nový chytrý telefon Jolla

Operační systém MeeGo je založen na Linuxu a Nokia jej spolu s Intelem vyvinula v roce 2010. Platformu MeeGo Nokia zavrhla předloni v únoru, kdy navázala partnerství se společností Microsoft a ve svých nových chytrých telefonech začala nabízet do té doby konkurenční Windows. [celá zpráva]

Stejnojmenný telefon Jolly využívá platformu Sailfish, která je postavena právě na systému MeeGo. Kromě toho má displej s úhlopříčkou 4,5 palce (asi 11 cm), kameru s rozlišením osm megapixelů a podporuje připojení na internet prostřednictvím sítí 4G. Zároveň je možné na něm používat zhruba 85 000 aplikací v rámci systému Android.

Po finské premiéře by se nový smartphone Jolla, který stojí v přepočtu 8000 Kč, měl podle agentury AP začít prodávat v následujících týdnech v dalších 135 zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám