Hlavní obsah

Británie zakázala používat technologii společnosti Huawei při výstavbě 5G sítí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velká Británie zakázala tamním operátorům, aby po letošním 31. prosinci při výstavbě 5G sítí využívali technologie čínské společnosti Huawei, oznámil ministr kultury Oliver Dowden, do jehož kompetence spadá také digitalizace. Premiér Boris Johnson nařídil, aby veškerá technologie této firmy byla odstraněna do roku 2027.

Foto: Aly Song, Reuters

Prodejna Huawei v Číně

Článek

Odstranění technologie Huawei během příštích sedmi let odsouhlasila britská vláda na zasedání Rady národní bezpečnosti v Downing Street v úterý ráno.

Britští operátoři varují před rychlým odstřižením od Huawei

Internet a PC

Johnson potěšil amerického prezidenta Donalda Trumpa, když uposlechl radu Národního střediska kybernetické bezpečnosti a přijal americké sankce vůči Huawei. Ta podle Washingtonu představuje bezpečnostní hrozbu. Peking podle agentury Reuters toto rozhodnutí rozhněvá.

Francie Huawei nezakáže, ale provozovatele od čínských technologií odrazuje

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám