Hlavní obsah

Boj o nejvýkonnější mobil odstartuje příští rok

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf čínské společnosti Xiaomi Lin Bin se nechal slyšet, že právě jeho podnik přinese na pulty obchodů jako první ten nejvýkonnější mobilní telefon na světě s novým čipsetem Snapdragon 865. Nicméně zálusk na toto prvenství mají i další podniky.

Foto: koláž Novinky.cz

Špičkové mobily s nejvýkonnějším čipsetem chystají také společnosti Oppo a Motorola.

Článek

Již nyní s nasazením extrémně výkonného mobilního procesoru počítají společnosti Motorola či Oppo. Zda se skutečně společnosti Xiaomi podaří uzmout prvenství, tedy není tak úplně jasné.

Navíc, pokud nová vlajková loď Xiaomi Mi 10 skutečně bude vybavena čipsetem Snapdragon 865, z titulu nejvýkonnější mobil na trhu se patrně nebude radovat příliš dlouho, neboť prakticky všichni výrobci chtějí nové telefony ukázat hned zkraje příštího roku.

Pohled na specifikace výkonného procesoru nicméně jasně ukazuje, co všechno budou nové mobily umět. Snapdragon 865 totiž může pohánět přístroje vybavené displeji s rozlišením až QHD+, které pracují na frekvenci až 144 Hz.

Nejvýkonnější čipset dostane nejprve smartphone od Xiaomi

Mobil

Fotoaparáty s rozlišením až 200 megapixelů

Napojeny mohou být fotoaparáty s rozlišením až 200 MPx, případně modely s nižším rozlišením 64 MPx, které by však v praxi měly nabídnout vyšší obrazovou kvalitu než 200MPx modely.

Senzory by měly být schopné natáčet až 8K videa při 30 snímcích za sekundu, případně 4K záznamy při 120 fps. Samozřejmostí je podpora HDR.

Velmi bohatá bude také nabídka podporovaných komunikačních standardů. Ve výbavě by neměly chybět bezdrátové technologie Wi-Fi 802.11ax, WiGig 802.11ad či Bluetooth 5.1. Samozřejmostí je také podpora NFC či dvoupásmový GNSS přijímač pro připojení k sítím GPS, Glonass, Beidou, QZSS a Galileo.

Alespoň v rychlosti připomeňme, že nový čipset je nástupcem letošního modelu Snapdragon 855 od Qualcommu. Ve srovnání s ním by měl být až o čtvrtinu výkonnější, což je zásluha nové generace jader nazývaných Kryo 585. Půjde o osmijádrový čip, který se skládá z jednoho výkonného jádra taktovaného na 2,84 GHz, tří podpůrných jader s frekvencí 2,42 GHz a čtyř úsporných jader taktovaných na 1,8 GHz.

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Hardware

Výkonnější bude i grafika

Polepšit by si telefony měly také v oblasti mobilní grafiky. Snapdragon 865 totiž nabídne nové grafické jádro Adreno 650, které slibuje až o 20 % vyšší výkon. K tomu by měla dopomoci mimo jiné podpora rychlejších pamětí LPDDR5.

Na bližší informace o nových telefonech si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Očekává se, že nové přístroje by mohly být k vidění v lednu na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky CES v americkém Las Vegas, nebo v únoru v rámci největšího mobilního veletrhu na světě Mobile World Congress (MWC 2019). Ten se bude již tradičně konat ve španělské Barceloně.

Reklama

Související články

Špičkové mobily dostanou nové srdce

Už v příštím roce by se měly začít prodávat první chytré telefony, které budou vybaveny novým čipsetem Snapdragon 865. Ten se bude pyšnit titulem nejvýkonnější...

Výběr článků

Načítám