Hlavní obsah

Apple ustoupí zákazníkům. Zpomalování iPhonů půjde vypnout

Novinky, mif

Kauza týkající se zpomalování starších iPhonů kvůli stavu baterie bude mít zajímavou dohru. Společnost Apple se totiž vůbec poprvé v historii rozhodla ustoupit tlaku ze strany zákazníků a upravit operační systém iOS tak, aby bylo možné tuto nepříliš pozitivní funkci vypnout.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Nepopulární úpravy operačního systému udělal Apple v historii již několikrát. Přestože se kvůli tomu stal v nejednom případě terčem kritiky, podnik svá rozhodnutí nikdy nezměnil.

Kauza týkající se zpomalování iPhonů však nabobtnala do takových rozměrů – hned v několika státech se kvůli ní stal Apple terčem žalob –, že se americký počítačový gigant rozhodl jednat.

„Je to pro nás velmi nepříjemné téma. Stále si stojíme za tím, že je tato funkce pro uživatele přínosná. Nicméně jedinci, kteří ji nebudou chtít využívat, ji budou moci vypnout,“ prohlásil v rozhovoru pro televizní stanici ABC šéf Applu Tim Cook.

Nová aktualizace iOS

Ten se zároveň nechal slyšet, že možnost vypínání omezování výkonu nabídne chystaná aktualizace operačního systému iOS. Kdy přesně bude vydána, však hlava nejhodnotnější technologické společnosti světa neprozradila.

Kauza okolo zpomalujících se iPhonů vypukla krátce před koncem loňského roku. Testy ukázaly, že kvůli starší baterii může výkon klesnout klidně až o 40 %. To potvrdili nakonec i zástupci společnosti Apple.

Odpůrci poukazují na to, že Apple svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nová

Podle amerického počítačového gigantu je to však vlastnost, která byla implementována do telefonů záměrně. Operační systém totiž dokáže sám vyhodnotit stav akumulátoru a snaží se zabránit neočekávaným vypnutím. Proto v případech, kdy není baterie již ve stoprocentní kondici, sníží výkon natolik, aby „uživatel nebyl omezován v práci“.

Za omezení se však v tomto případě považuje pouze nahodilé vypnutí telefonu, nikoli ztráta výkonu, na kterou začali uživatelé poukazovat po zveřejnění celého příběhu.

Apple již čelí žalobám kvůli této nepopulární funkci v USA a Francii. [celá zpráva]

Odpůrci zmiňované funkce totiž poukazují na to, že americký počítačový gigant svá zařízení začal zpomalovat záměrně, aby donutil uživatele zakoupit nové přístroje.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple zpomaluje starší iPhony. Úmyslně

Několik posledních dní kolují internetem spekulace o tom, že výkon starších iPhonů nezůstává stejný, ale je rok od roku nižší. Nyní se k celému problému...

Výběr článků

Načítám