Hlavní obsah

5G internet bude v Praze i Brně, Vodafone spustí síť nové generace v říjnu

– Praha

Mobilní operátor Vodafone spustí od října rychlou síť 5G v pěti městech. Na frekvencích, které dosud využíval pro síť LTE, pokryje Prahu, Brno a tři města, která do pilotního provozu vybrala ministerstva průmyslu a pro místní rozvoj, tedy Karlovy Vary, Ústí nad Labem a Jeseník. Uvedli to ve středu zástupci společnosti.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

K 5G síti se budou moci během zaváděcí nabídky připojit firemní i nefiremní zákazníci se stávajícími tarify a také majitelé předplacených karet. Budou ale potřebovat nejnovější mobilní telefony, které dokážou se sítí 5G od Vodafonu pracovat.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Pro 5G bude operátor využívat spektrum 1800 a 2100 MHz určené dosud pro LTE. Nasadí přitom technologii Dynamic Spectrum Sharing (DSS), která zajišťuje dynamické sdílení frekvencí mezi LTE a 5G sítí podle aktuálních potřeb. To znamená efektivnější využití zatím dostupného spektra.

„Signál 5G budeme v následujících měsících rozšiřovat i do dalších oblastí. (...) Chceme dál stavět kapacitní a odolné sítě, na které se čeští spotřebitelé, firmy i stát mohou spolehnout. Skutečně masivní a celostátní rozšíření 5G s potřebnou kapacitou se ale neobejde bez kmitočtů, které by měla nabídnout chystaná aukce,“ uvedl generální ředitel Petr Dvořák.

U O2 od července

Konkurenční operátor O2 komerčně spustil 5G v Praze a Kolíně od 1. července. Během léta byla síť dostupná pro 15 procent obyvatel hlavního města. T-Mobile spustil 5G v ostravském kampusu VŠB. O případném zahájení veřejných testů ve vybraných lokalitách bude informovat.

Kmitočty pro 5G mají operátoři získat v aukci kmitočtů, kterou vyhlásil Český telekomunikační úřad. Hlásit se mohou do konce září.

5G internet je v Praze a Kolíně, O2 spustilo komerční provoz

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám