Hlavní obsah

4K displeje se u mobilů zatím příliš neuchytily

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoké rozlišení 4K v dnešní době považujeme u televizorů prakticky již za samozřejmost, chlubí se jím i ty nejlevnější modely. Ve světě chytrých telefonů se ale takto jemné obrazovky zatím příliš neuchytily, přestože se to společnost Sony snaží změnit.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Článek

Drtivá většina chytrých telefonů v dnešní době používá rozlišení Full HD, nebo spíše protáhlý standard Full HD+. To odpovídá rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů, respektive 2340 x 1080 pixelů. Pokročilejší modely pak nabídnou rozlišení Quad HD+ (3040 x 1440 bodů).

Důvod, proč se výrobci do 4K panelů u chytrých telefonů příliš nehrnou, je prostý. Jemnější rozlišení klade podstatně vyšší nároky na celkový výkon, a navíc více vytěžuje baterii smartphonu. Z řádků výše je patrné, že standard 4K se může objevovat jen u těch nejlepších telefonů na trhu.

Čekání je u konce, levný mobil od Sony dorazil do Česka

Mobil

A to je i případ nové vlajkové lodi společnosti Sony, která se v tuzemských obchodech nabízí za 32 990 Kč. Xperia 1 II má displej s úhlopříčkou 6,5 palce a rozlišením 3840 x 1644 obrazových bodů (4K). Jde o obrazovku s technologií OLED, na té staví například i nejnovější iPhony. Ty však mají citelně nižší rozlišení.

Stejně jako celá řada dalších vlajkových lodí konkurenčních výrobců staví také dvojka na procesoru Snapdragon 865, který aktuálně představuje to nejlepší v mobilním světě.

Dále je k dispozici 8 GB operační paměti a 256GB úložný prostor. Akumulátor nabízí solidní kapacitu 4000 mAh a přístroj podporuje i rychlé sítě 5G. Rychlé datové přenosy páté generace jsou zatím v Česku v plenkách, nicméně v některých zahraničních státech se již běžně používají.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia 1 II

Jedním z hlavních lákadel u novinky mají být také fotoaparáty. Na zadní straně jsou hned tři – kromě hlavního snímače je k dispozici ultraširokoúhlý objektiv a teleobjektiv. Výrobce přitom tvrdí, že všechny tři snímače by měly patřit k tomu nejlepšímu na trhu, neboť jim propůjčil technologie ze svých bezzrcadlových fotoaparátů.

Hlavní fotoaparát nabízí světelnost f/1,7 staví na čipu s úhlopříčkou 1/1,7 palce. Světelnost je tedy horší než v případě předchůdce, nicméně výsledné momentky by díky většímu čipu měly být lepší. Rozlišení u všech fotoaparátů je 12 MPx. Vepředu je pak čtyřmegapixelová kamera.

Fotoaparáty novinky zaujmou například sekvenčním snímáním 20 snímků za sekundu či kontinuálním automatickým ostřením, které provádí nepřetržité výpočty sledovaného objektu. Samozřejmostí je podpora HDR či možnost natáčet videa ve 4K rozlišení při 60 snímcích za sekundu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám