Hlavní obsah

Pokutu za změnu mobilního operátora zákon sníží asi až od dubna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nižší pokutu za přechod k jinému operátorovi a kratší lhůtu pro převod telefonního čísla zavede novela zákona podle navrhovaných sněmovních úprav zřejmě až od dubna příštího roku místo od ledna 2020. Odklad navrhl tento týden čtení Patrik Nacher (ANO) v souvislosti s průtahy v legislativním procesu a s potřebou dát operátorům určitý čas na to, aby se na změny připravili. Novela by měla vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku i k poklesu cen. Sněmovna ji bude schvalovat patrně v září.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by podle novely měla klesnout z 20 na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora by se měla zkrátit z deseti dnů na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Patrik Nacher na jednání zastupitelstva hlavního města Prahy 6. června 2019.

Hospodářský výbor podpořil vládní novelu ve znění celkového pozměňovacího návrhu Nachera a Martina Jiránka (Piráti), který ji zpřesňuje. Jde například o identifikaci zákazníka, který o přenos čísla žádá, a o možnost žádat vrácení nespotřebovaného kreditu na předplacené kartě. Zatímco vrácení nespotřebovaného kreditu by operátor mohl zpoplatnit, u přenesení telefonního čísla by zákon výslovně stanovil, že je bezplatné.

Měl by také vzniknout kalkulátor, díky němuž by si klienti mohli nezávisle porovnat ceny jednotlivých operátorů. Srovnávací nástroj provozovaný Českým telekomunikačním úřadem by hodnotil také kvalitu služeb.

Sankce za nedodržení regulace ceny

Nacher tento týden navrhl také zavedení sankcí za nedodržení evropského nařízení o regulaci ceny za volání a textové zprávy do zahraničí v rámci Evropské unie a ověřovacího kódu účastníka, aby při přenesení čísla nevznikaly pochyby o identitě žadatele. Obdobným směrem míří také úprava Leo Luzara (KSČM), kterou by se podle něho zabránilo nechtěnému nebo úmyslnému převedení čísla uživatele bez jeho vědomí.

Předseda bezpečnostního výboru Radek Koten (SPD) chce usnadnit lokalizaci volajících na tísňové linky, což podle něho může zachránit lidské životy. Jiný pozměňovací návrh šéfa klubu SPD Radima Fialy by upřesnil okamžik zániku původní smlouvy s operátorem při přenesení telefonního čísla.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám