Hlavní obsah

Slabé prodeje iPhonů vyšly Apple draho, Samsungu musel zaplatit přes 15 miliard korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepříliš valná poptávka po nejnovějších iPhonech představuje pro Apple daleko větší problém, než se původně předpokládalo. Americký počítačový gigant totiž jen kvůli neodebraným součástkám od partnerských společností musel zaplatit miliardové pokuty.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

O tom, že se Apple bude muset vyrovnat s konkurenční firmou Samsung kvůli klesající poptávce po iPhonech, informovaly Novinky.cz již dříve.

Tehdy však nebylo jasné, jak vysoká nakonec smluvní pokuta bude. Nyní se ukázalo, že odhady v řádech miliard nebyly vůbec mylné. Apple nakonec podle agentury Reuters Samsungu vyplatil 800 miliard wonů, tedy v přepočtu 15,4 miliardy korun.

Pokuta souvisí s rokem 2018 a nepříliš valnou poptávkou po iPhonech, která výrazně zůstala za očekáváním. Vedení Applu se tedy rozhodlo logicky snížit objednávky jednotlivých dílů. V případě Samsungu ale nebyly dodrženy ani minimální smluvené odběry OLED panelů, Apple tedy v tomto případě porušil smlouvu, jak upozornil server Etnews.

Foto: Eva Plevier, Reuters

Telefony iPhone na prodejně Applu

Tři nejlepší iPhony všech dob

Společnost Apple odhalila loni na podzim hned tři nové iPhony. Ani u jednoho zástupci amerického počítačového gigantu nešetřili chválou, označují je za nejlepší smartphony s logem nakousnutého jablka všech dob.

Pozornost budily především iPhony XS a XS Max, které se po zahájení prodeje na konci září stanou novými vlajkovými loďmi podniku. První zmiňovaný model má 5,8palcový displej, druhý pak láká na 6,5palcovou úhlopříčku – větší dotykovou plochu mimochodem Apple do chytrého telefonu ještě nikdy neintegroval.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňské desítky. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu. Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které už nicméně chybělo také u předchozího iPhonu X.

Třetí představený model se jmenuje iPhone XR, více se o něm i dvou výše zmiňovaných chytrých telefonech dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám