Hlavní obsah

Apple zaplatí Samsungu miliardovou pokutu. Kvůli iPhonům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se bude muset vyrovnat s konkurenční firmou Samsung kvůli klesající poptávce po iPhonech. Americký výrobce totiž od svého jihokorejského rivala neodebral všechny součástky, které si objednal. A kvůli tomu bude platit miliardovou pokutu.

Apple iPhone XS a XS MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Ve světě chytrých telefonů jsou společnosti Apple a Samsung nesmiřitelnými konkurenty, kteří bojují o každý prodaný přístroj. Jihokorejský elektronický gigant je aktuální jedničkou mobilního trhu, zatímco Applu patří po Huawei třetí místo.

Pravdou nicméně je, že americký výrobce je na Samsungu velmi závislý. Odebírá totiž od něj některé součástky pro své chytré telefony, například OLED panely, kterými se chlubí nejnovější smartphony s logem nakousnutého jablka.

Objednávky zůstaly za očekáváním

A právě v tom tkví hlavní svár celého sporu. Prodejům iPhonů se totiž v posledních dvou čtvrtletích příliš nedařilo, a tak odbyt zůstal za očekáváním. Vedení Applu se tedy rozhodlo logicky snížit objednávky jednotlivých dílů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Prodeje chytrých telefonů za 1. kvartál 2019

V případě Samsungu ale nebyly dodrženy ani minimální smluvené odběry OLED panelů, Apple tedy v tomto případě porušil smlouvu, jak upozornil server Etnews. Jihokorejský podnik tak může na svého amerického rivala uvalit smluvní pokutu.

Nejde přitom o žádnou malou částku, podle zdroje serveru přímo z výroby si může Samsung nárokovat v přepočtu několik miliard korun jako náhradu za ušlý zisk. Přesná částka však zatím vyčíslena nebyla.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Zleva: iPhone XS a XS Max

Tři nejlepší iPhony všech dob

Společnost Apple odhalila loni na podzim hned tři nové iPhony. Ani u jednoho zástupci amerického počítačového gigantu nešetřili chválou, označují je za nejlepší smartphony s logem nakousnutého jablka všech dob.

Pozornost budily především iPhony XS a XS Max, které se po zahájení prodeje na konci září stanou novými vlajkovými loďmi podniku. První zmiňovaný model má 5,8palcový displej, druhý pak láká na 6,5palcovou úhlopříčku – větší dotykovou plochu mimochodem Apple do chytrého telefonu ještě nikdy neintegroval.

Apple iPhone XR Video: archiv výrobce

Oba nové iPhony designově vycházejí z loňské desítky. Mají tedy takřka bezrámečkový displej, který zabírá co možná největší část čelní strany. Pouze v horní části je dotykový panel vyříznutý, aby bylo kam umístit čelní kameru a další senzory.

Jde mimochodem o OLED panel, který by měl vynikat především špičkovým barevným podáním. Stejnou technologii používají ty nejlepší televizory na trhu. Kvůli designu zmizelo ikonické domovské tlačítko z čelní strany, které už nicméně chybělo také u předchozího iPhonu X.

Třetí představený model se jmenuje iPhone Xr, více se o něm i dvou výše zmiňovaných chytrých telefonech dozvíte v našem dřívějším článku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám