Hlavní obsah

Neomezená data v Česku jsou tragikomedie. A zlepšení je v nedohlednu

Novinky, mif

Češi mohli v červnu začít jásat, dočkali se totiž toho, po čem volali dlouhá léta – neomezeného internetu v mobilu, který je v zahraničí běžnou praxí již delší dobu. Jenže praxe z prvních dní provozu ukázala, že na první pohled atraktivní nabídky mají celou řadu háčků, kvůli nim nabídka tuzemských operátorů připomíná spíše tragikomedii.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V minulosti byli tuzemští operátoři často terčem kritiky právě kvůli nabídce žalostně nízkých datových limitů. V zahraničí totiž bylo za podobné částky jako v tuzemsku možné pořídit výhodnější datové balíčky, případně i úplně neomezené tarify.

Sluší se připomenout, že každý trh má svá specifika, a tak není úplně jednoduché porovnávat nabídky se zahraničím. Už jen kvůli tomu, že stejní operátoři mají v různých státech zpravidla úplně jinou škálu tarifů a nabízených služeb.

O to větší radost uživatelé měli, když se první dva operátoři odhodlali zpřístupnit neomezená data také v Česku – v červnu s nabídkou přispěchal první T-Mobile, posléze Vodafone. Po detailním prozkoumání podmínek u obou operátorů však zůstává jistá pachuť, oba totiž mají omezení, která se zákazník na první pohled z nabídek nedozví.

T-Mobile se pochlubil nabídkou neomezených dat jako první. Na první pohled atraktivní nabídka, kdy lidé mohli získat balíček neomezených dat úplně zadarmo, však obsahuje háček. Po několika dnech používání si totiž první uživatelé všimli, že připojení sice v Česku běhá korektně, ale v zemích EU je dramaticky omezeno – například na Slovensku naměřili 3 Mbis/s místo průměrných 40 Mbis/s.

Na Twitteru nejprve zástupci operátora tvrdili, že jde o dočasnou regulaci. Následně však mluvčí T-Mobilu uvedla vše na pravou míru – data se v zahraničí budou omezovat. A to nejen těm, kteří si aktivují balíček s neomezenými daty, ale jednoduše úplně všem.

Jak rychle internet poběží? To nikdo neví

Důvod? Lidé „překvapivě“ neomezená data používají příliš. „Se začátkem dovolených a spuštěním neomezeného letního internetu se roamingový provoz v síti T-Mobile během posledního týdne zdvojnásobil, a dá se předpokládat, že k dalšímu skokovému růstu dojde s koncem školního roku,“ prohlásila mluvčí T-Mobilu Markéta Kemrová.

„Aby operátor předešel přetížení sítě a nedostupnosti služeb v zahraničí, rozhodl se přistoupit k dočasné a plošné regulaci datových rychlostí v roamingu,“ vysvětlila Kemrová s tím, že rychlost připojení budou průběžně ladit podle aktuálního provozu.

To jinými slovy znamená, že operátor dopředu uživateli vůbec neřekne, jakou rychlostí se bude moci na dovolené připojit. Lidé tedy budou moci používat neomezené množství dat a stahovat, co hrdlo ráčí, ale musí počítat s tím, že rychlost bude s největší pravděpodobností citelně pomalejší než v Česku.

Pro úplnost dodejme, že neomezená data nabízí T-Mobile pouze v rámci letní akce do konce srpna. Pak je již nebude možné využívat. Předpokládá se nicméně, že operátor přispěchá s nějakou novou nabídkou.

Pomalu, draho a s pevným připojením

Druhou společností, která neomezená data v Česku nabídla, je Vodafone. Nejmladší tuzemský operátor si ale také nabídku upravil výrazně k obrazu svému, neomezené tarify totiž nejsou zrovna levné, využít je navíc může pouze více lidí najednou společně s pevným internetem. A aby toho nebylo málo, rychlost je také omezena – nikoliv pouze v zahraničí, ale také v Česku.

Foto: archív operátora

Nabídka tarifů Vodafone Neomezený

Případní zájemci se připojí rychlostí přes mobil pouze 5 Mbit/s. Rychlost mobilního internetu v síti Vodafone je přitom výrazně vyšší, dosahuje průměrných hodnot okolo 43,6 Mbit/s.

Pro omezení rychlosti má operátor podle vlastních slov dobrý důvod. Tvrdí, že je to nezbytné kvůli tomu, aby bylo možné zaručit dostupnost internetu skutečně všem uživatelům. Očekává se totiž, že s neomezenou nabídkou dat výrazně vzroste využívanost mobilních sítí.

Ceny tarifů s neomezeným internetem sice startují na 599 Kč. Platí to ale pouze v případě, že k tomu máte přikoupený právě zmiňovaný internet na doma a zároveň že budou službu využívat alespoň čtyři lidé. Dohromady pak takový balíček s tarifem vyjde na 2795 Kč.

Pokud takovou nabídku budou využívat dva lidé, cena celého balíčku s dvěma SIM kartami a neomezeným internetem na doma bude 2396 Kč.

Vzhledem k tomu, že Vodafone i T-Mobile představily své nabídky relativně nedávno, je velmi nepravděpodobné, že by je v dohledné době měnily. Naděje na lepší podmínky je tedy nejspíš v nedohlednu.

O2 chystá nové tarify

Společnost O2 zatím na konkurenční nabídku nezareagovala, v nabídce tohoto operátora tarif s neomezenými mobilními daty chybí úplně. Mluvčí O2 Lucie Jungmannová nicméně potvrdila, že na nových tarifech již operátor pracuje.

„Po nedávném zdvojnásobení objemu dat v neomezených tarifech a vylepšení balíčků O2 Spolu plánujeme brzy představit revoluční nabídku mobilních tarifů, které budou mnohem lépe zohledňovat datové potřeby zákazníků,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Připomněla, že O2 v současnosti zákazníkům na e-shopu přidává dva GB mobilních dat do neomezených tarifů a výraznou úsporu přináší také balíčky O2 Spolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám