Hlavní obsah

T-Mobile omezí rychlost internetu v zahraničí všem uživatelům

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uživatelé, kteří se těšili na to, že si budou v síti T-Mobilu užívat na dovolené v zahraničí neomezená data, budou zklamáni. Zájem o novou letní akci s mobilním internetem je tak vysoký, že se růžový operátor rozhodl přiškrtit data v EU všem uživatelům. Novinkám to potvrdila mluvčí T-Mobilu Markéta Kemrová.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Logo společnosti T-Mobile

Článek

T-Mobile tento měsíc nabídl jako první tuzemský operátor neomezená data. A to navíc zadarmo – speciální balíček mohou získat lidé během léta zadarmo ke svému tarifu, je přitom jedno, zda půjde o předplacenku nebo kartu tarifního zákazníka.

Nabídka vypadala na první pohled velmi atraktivně a neměla žádné háčky. Praxe však bohužel ukázala, že situace tak růžová není. První uživatelé si už tento týden začali stěžovat, že jejich rychlost je v zahraničí citelně pomalejší, a to například i v sousedním Slovensku.

Více než desetkrát pomaleji

Rychlost byla místo běžných 40 Mbit/s pouhé 3 Mbit/s, jak Novinky.cz informovaly již dříve.

Na Twitteru přitom zástupci operátora tvrdili, že jde o dočasnou regulaci. „Od kolegů jsme dostali informaci, že jsme museli přistoupit k dočasné regulaci datových rychlostí v roamingu. Za případné komplikace se všem omlouvám a věřím, že se situace ustálí a přenosová rychlost se brzy zvýší,“ uvedli zástupci T-Mobilu na Twitteru.

Na dotaz Novinek však mluvčí T-Mobilu Markéta Kemrová upřesnila, že s omezením rychlosti se v zahraničí budou lidé setkávat častěji.

„Se začátkem dovolených a spuštěním neomezeného letního internetu se roamingový provoz v síti T-Mobile během posledního týdne zdvojnásobil, a dá se předpokládat, že k dalšímu skokovému růstu dojde s koncem školního roku. Aby operátor předešel přetížení sítě a nedostupnosti služeb v zahraničí, rozhodl se přistoupit k dočasné a plošné regulaci datových rychlostí v roamingu,“ vysvětlila Kemrová.

Týká se to všech

To se přitom týká nejenom majitelů neomezených tarifů, ale také všech ostatních uživatelů. „Bohužel chybně se do systému opatření nenastavilo u všech našich 300 datových tarifů a 100 balíčků, takže zatímco uživatelé nejnovějších tarifů/balíčků již omezení zaznamenali, uživatelé tarifů starších surfovali bez omezení. Nyní byla regulace nastavena všem uživatelům bez rozdílu,“ podotkla mluvčí.

„Rychlost připojení budeme průběžně ladit podle aktuálního provozu,“ uzavřela Kemrová.

V praxi to tedy znamená, že lidé skutečně díky letní akci budou moci v zahraničí využívat neomezené množství dat, ale smířit se budou muset s výrazně pomalejším datovým provozem, než na jaký jsou jinak v LTE sítích zvyklí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám