Hlavní obsah

Neomezený internet? Vodafone mu citelně přiškrtí rychlost

Novinky, mif

Zájemci o nové neomezené tarify, které mobilní operátor Vodafone ve středu představil, musí počítat s tím, že ve skutečnosti tarify zas tak neomezené nejsou. Operátor sice nabídne nekonečnou porci dat, ale zároveň výrazně přiškrtí maximální použitelnou rychlost.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na přímý dotaz Novinek a deníku Právo to potvrdil Ondřej Luštinec z tiskového oddělení Vodafonu. „Uživatelé tarifů Vodafone Neomezený budou moci surfovat rychlostí 5 Mbit/s,“ prohlásil Luštinec.

Zdůraznil přitom, že množství stahovaných dat nebude nijak omezeno, jak bylo doposud běžnou praxí – a to nejen u Vodafonu, ale také u dalších tuzemských operátorů, kteří nabízí datové balíčky. To jinými slovy znamená, že lidé budou moci stahovat kolik dat chtějí, avšak vždy pouze sníženou rychlostí.

Devětkrát pomaleji

Nabízená rychlost je s ohledem na současné možnosti mobilních sítí velmi nízká. Vodafone totiž nabízí v Česku druhé nejrychlejší mobilní připojení (LTE) s průměrnou rychlostí 43,6 Mbit/s. Aktuální „neomezená“ nabídka nejmladšího tuzemského operátora je tedy téměř devětkrát pomalejší.

Pro úplnost dodejme, že nejrychlejší LTE připojení v Česku má v současnosti T-Mobile (50,4 Mbit/s) a trojkou na trhu je O2 s rychlostí 42,3 Mbit/s. Vyplývá to ze statistik serveru DSL.cz, který pravidelně monitoruje rychlost různých typů připojení napříč celou republikou.

Vodafone nicméně svou novou nabídku obhajuje s tím, že rychlost je pro běžné použití dostatečná. „Pokud budete prohlížet webové stránky nebo sledovat videa na internetu, rozdíl v rychlosti nepoznáte. To samé platí pro streamování seriálů a filmů z Netflixu,“ uvedl jako příklad Luštinec.

Uživatelé musí počítat s pomalejším stahováním

Pro omezení rychlosti má operátor podle vlastních slov dobrý důvod. Tvrdí, že je to nezbytné kvůli tomu, aby bylo možné zaručit dostupnost internetu skutečně všem uživatelům. Očekává se totiž, že s neomezenou nabídkou dat výrazně vzroste využívanost mobilních sítí.

V konečném důsledku tak uživatelé s omezením počítat musí, byť ve formě rychlosti. V praxi se totiž stahování větších souborů může při rychlosti 5 Mbit/s protáhnout z řádu sekund na několik minut.

Například pokud si budete chtít stáhnout nějaký film, abyste jej mohli sledovat i v režimu offline, což se hodí například při cestě metrem nebo vlakem, budete kvůli omezené rychlosti čekat klidně i více než deset minut. V rámci LTE připojení je to přitom běžně otázka minuty.

Cena nepotěší

Dalším háčkem u nabídky Vodafonu je cena. Ta sice startuje na 599 Kč, platí to ale pouze v případě, že k tomu máte přikoupený internet na doma, a zároveň, že budou službu využívat alespoň čtyři lidé. Dohromady pak takový balíček s tarifem vyjde na 2795 Kč.

Foto: archív operátora

Nabídka tarifů Vodafone Neomezený

Pokud takovou nabídku budou využívat dva lidé, cena celého balíčku s dvěma SIM kartami a neomezeným internetem na doma bude činit 2396 Kč.

Jednotlivec si bohužel neomezený internet pořídit nemůže. Vodafone totiž tarify nabízí pouze jako tzv. multiSIM nabídku, která propojuje mobilní i pevné internetové připojení, a využít ji tak může rodina, firma či parta přátel.

Právě kvůli mobilním datům jsou přitom operátoři v tuzemsku často terčem kritiky. Tytéž společnosti totiž v zahraničí za podobné částky nabízejí výhodnější datové balíčky, případně i úplně neomezené tarify.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám