Hlavní obsah

Nad Huawei zlomili hůl i Britové. ARM s čínským výrobcem končí

Novinky, mif

Američtí technologičtí giganti nejsou jediní, kdo dává od společnosti Huawei ruce pryč. Spolupráci pozastavil také britský producent počítačových čipů ARM. Kvůli tomu čínské firmě hrozí, že nebude mít dostatek čipů na výrobu svých chytrých telefonů. Informoval o tom server BBC.

Foto: Daniel Becerril, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Právě technologie od společnosti ARM jsou základem většiny procesorů pro mobilní přístroje, jako jsou tablety a chytré telefony. Produkty této společnosti využívají výrobci po celém světě – například i Apple a Qualcomm.

Technologie od ARM nalezneme samozřejmě také v procesorech pro chytré telefony od společnosti Huawei.

Adekvátní náhrada neexistuje

Ale pro budoucí telefony bude muset čínský podnik hledat podporu někde jinde. Sluší se nicméně podotknout, že adekvátní náhrada za standardy od ARM v podstatě neexistuje.

Zástupci ARM se přitom netají tím, že se rozhodli spolupráci pozastavit poté, co americké ministerstvo obchodu přidalo Huawei na černou listinu. „Dodržujeme všechny nejnovější předpisy stanovené vládou USA. Celou záležitost nebudeme nyní dále komentovat,“ uvedla společnost ARM v oficiálním prohlášení.

Huawei má navíc další problém, někteří mobilní operátoři v Británii pozastavili prodej jeho chytrých telefonů. A to samé učinili také někteří poskytovatelé telekomunikačních služeb v Japonsku.

Výrobci důležitých součástek končí

Již dříve v tomto týdnu ukončily nebo pozastavily spolupráci podniky Google, Microsoft, Broadcom, Qualcomm, Xilinx, Intel či Nvidia. Všechny společnosti vyvíjejí důležité součástky a komponenty pro výrobu mobilů a notebooků, které jsou pro Huawei klíčové.

Huawei v prohlášení uvedl, že má zásoby čipů a dalších důležitých komponent přinejmenším na tři další měsíce. Na možné zablokování součástek pro výrobu se podnik připravoval už od poloviny roku 2018.

Podle serveru Engadget nicméně manažeři podniku doufají, že se během tohoto období podaří dospět ke smíru mezi Čínou a USA, načež bude Huawei vymazán z černé listiny amerického ministerstva obchodu.

Kritika ze strany USA

Společnost Huawei se dostala do centra pozornosti kvůli obviněním ze strany Spojených států, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Huawei obvinění ohledně špionáže odmítá.

Spojené státy se snaží přimět své spojence, aby společnost Huawei z bezpečnostních důvodů vyloučili z budování mobilních sítí páté generace (5G). Firma uvedla, že do konce března podepsala s operátory 40 kontraktů na tyto sítě.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám