Hlavní obsah

Zlevní lidem mobilní tarify? ČTÚ by mohl začít regulovat trh kvůli malé konkurenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) by mohl začít regulovat velkoobchodní mobilní trh kvůli nedostatečné konkurenci. Vychází přitom z testů hlasových, SMS a datových služeb nabízených v tuzemských mobilních sítích GSM, 3G a LTE. Úřad to uvedl na svých internetových stránkách. Na základě výsledků analýzy tuzemského trhu by mohl regulátor v budoucnu rozhodnout o cenové nebo necenové regulaci, její konkrétní podobu ale neuvedl. Většina zemí EU mobilní trh nereguluje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V návaznosti na výsledky testů začal úřad zkoumat, zda je na trhu podnik s významnou tržní silou. Podle něj existuje na trhu tacitní koluze, což je forma oligopolu, kdy operátoři neuzavírají formální či neformální dohodu o společném postupu, ale kdy postupují společně shodně způsobem, který je nevýhodný pro jejich zákazníky.

K předběžným závěrům analýzy konkurence i firem s významnou tržní silou se nyní operátoři mohou vyjádřit. „Připomínky k závěrům předběžné analýzy existence podniků s významnou tržní silou na mobilním trhu lze uplatnit nejpozději do jednoho měsíce ode dne uveřejnění této výzvy," oznámil ČTÚ.

„Jakkoliv nesouhlasíme s postojem ČTÚ v této věci, vnímáme pozitivně, že si regulátor v rámci zkoumání mobilního trhu alespoň všiml dlouhodobých strukturálních problémů, jako jsou šedí operátoři a SIM karty pro přátele a rodinné příslušníky státních zaměstnanců, na které jsme úřad opakovaně upozorňovali. S materiálem zveřejněným ČTÚ k veřejné konzultaci se samozřejmě podrobně seznámíme a uplatníme k němu připomínky. Věříme, že je tentokrát již ČTÚ vezme v úvahu a správně je interpretuje zohledněním ve svém dalším postupu," řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Ceny patří k nejvyšším v Evropě

V poslední době se opět objevila kritika vysokých cen mobilních datových služeb v Česku, které podle několika studií patří k nejvyšším v Evropě.

V průměru platí Češi za mobilní tarif podle České spořitelny 680 Kč. Obecně lze říci, že výdaje na telekomunikace v domácnostech rostou společně s růstem příjmů, tedy až na jednu podstatnou výjimku.

„Lidé s čistým příjmem do 10 tisíc korun platí průměrně 684 korun měsíčně. To je o 11 % více než u lidí s příjmy mezi 10 a 20 tisíci korun, kteří měsíčně vydávají 611 korun. Potvrzuje se tak hypotéza, že lidé s nejnižšími příjmy platí za telekomunikace nadprůměrné částky,“ prohlásil David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny.

Podle něj může být příčinou jejich slabší vyjednávací pozice. Stejně tak ale může roli hrát i neznalost možností, anebo třeba pracovní pozice neumožňující vyřizovat své soukromé záležitosti na služebním počítači nebo telefonu.

Nejvíce utrácí lidé v Praze

Z údajů spořitelny je také patrné, že nejvíce utrácejí za mobilní služby lidé v Praze, a to konkrétně 750 Kč. Druhé místo patří Středočechům s útratou 734 Kč. Pro srovnání nejméně je to na Vysočině, kde lidé v průměru utratí 600 Kč.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem dvou stovek virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují 14,5 milionu zákazníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám