Hlavní obsah

Kdo je král Androidu? O titul nejvýkonnějšího mobilu soupeří dva smartphony

Novinky, lez

Ještě před pár týdny se mohl z titulu nejvýkonnější smartphone na světě radovat ROG Phone od společnosti Asus. Na paty mu nicméně šlape novinka Huawei Mate 20 Pro, která vsadila na úplně nový čipset. Souboj je to velmi těsný, jak dokazují výsledky benchmarkové utility AnTuTu.

Foto: archív výrobců

Zleva: Huawei Mate 20 Pro a Asus ROG Phone

Článek

AnTuTu je využíváno v různých koutech světa v měření výkonu telefonů a tabletů. Tato aplikace je zajímavá především tím, že testy často dělají samotní uživatelé, vzorek nasbíraných dat tak nepochází pouze z jednoho konkrétního telefonu, ale v ideálním případě z tisíců různých přístrojů.

Z naměřených výsledků se pak dělá průměr, podle kterého se následně sestavuje tabulka s nejrychlejšími smartphony na světě. Ještě donedávna patřilo prvenství ROG Phonu od společnosti Asus, v současnosti však vyšší skóre drží Huawei Mate 20 Pro.

Foto: repro AnTuTu

Deset nejrychlejších telefonů s Androidem podle AnTuTu

Rozdíl je nicméně pouhých pár tisíc bodů, což v praxi není prakticky vůbec poznat. Navíc měření přístroje od společnosti Asus jsou do určité míry zkreslená.

ROG Phone totiž jako jeden z mála telefonů nabízí přetaktovaný čip a jeho plný výkon je možné využít pouze při aktivování herního režimu a ideálně po nasazení dodávaného externího chladiče. To ale celá řada uživatelů před měřením neudělá, kvůli čemuž jsou pak naměřené výsledky nižší.

Zatímco Huawei Mate 20 Pro má v celkovém hodnocení AnTuTu skóre 309 628 bodů, ROG Phone pouze 297 078 bodů. Sluší se nicméně podotknout, že v našich redakčních testech jsme u přístroje od společnosti Asus naměřili 306 012 bodů – rozdíly pramení právě z nasazeného, respektive sundaného chladiče.

Co umí nejrychlejší smartphony?

Mate 20 Pro představuje to nejvýkonnější z portfolia společnosti Huawei, což je zásluha především nového procesoru Kirin 980, který kombinuje výkonná a úsporná jádra. V praxi by tak měla být novinka v porovnání s předchůdcem o 20 % výkonnější, a přitom až o 40 % šetrnější k baterii. Více se o tomto výkonném čipsetu, který mimochodem pracuje se systémem umělé inteligence, dozvíte v našem dřívějším článku.

Do vínku dostal přístroj dále 6 GB operační paměti, 128GB úložiště a akumulátor s kapacitou 4200 mAh. Stroj nabízí 6,4palcový displej s rozlišením 3120 x 1440 obrazových bodů a technologií AMOLED, který zabírá prakticky celou čelní stranu telefonu. Mezi další přednosti novinky patří trojitý fotoaparát Leica, jehož objektivy jsou tak trochu netradičně uspořádány do čtverce. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Mate 20 Pro

Foto: archív výrobce

Detailní pohled na tři objektivy na zadní straně.

ROG Phone od společnosti Asus je na první pohled tuctový chytrý telefon. Ve skutečnosti jde ale o daleko sofistikovanější zařízení, které dokáže zastat funkci kapesní i televizní konzole. A to především díky množství volitelných doplňků. Přidělat je možné druhý displej nebo dokovací stanici, díky které funguje smartphone v podstatě jako počítač.

Asus ROG Phone nabízí velmi vysoký výkon, což je zásluha především procesoru Qualcomm Snapdragon 845, který dokáže pracovat až při frekvenci 3 GHz. Na tento čip spoléhají také další velcí výrobci, ale v testovaném kousku se jej evidentně podařilo odladit nejlépe. Procesor má k dispozici 8 GB operační paměti a až 512GB úložiště. Šestipalcový displej nabízí rozlišení Full HD+. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Asus ROG Phone

Foto: archív výrobce

Asus ROG Phone

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám