Hlavní obsah

Ohebný mobil od Samsungu přijde v první polovině příštího roku. Stát má 50 000 Kč

Novinky, mif

Minulý týden odhalila společnost Samsung koncept svého prvního rozkládacího mobilu, který se díky ohebnému displeji dokáže proměnit v tablet. Šéf mobilní divize jihokorejského elektronického gigantu DJ Koh se po akci rozpovídal o chystaném zařízení trochu více a prozradil několik zajímavých detailů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Samsung představil ohýbací smartphoneVideo: Reuters

 
Článek

Tak předně serveru Neowin se údajně podařilo od Koha zjistit, že první milion ohebných telefonů by měl být distribuován hned v první polovině roku 2019.

Podle serveru GSM Arena bychom se novinky, která zatím nemá ani oficiální název, měli dočkat koncem února na veletrhu MWC ve španělské Barceloně. Původní zprávy přitom hovořili o tom, že by premiéru mohlo toto unikátní zařízení mít už v lednu na největším veletrhu spotřební a výpočetní techniky na světě CES v americkém Las Vegas.

Cena přes 50 tisíc?

Oba servery se shodují také v otázce ceny novinky. Základní model by se měl nabízet za 1800 dolarů, tedy v přepočtu 41 000 Kč. To je však částka uvedená bez DPH a nákladů na dovoz. V konečném důsledku se tak novinka patrně přehoupne přes pomyslnou hranici 50 tisíc korun.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Novinka se otevře jako knížka

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Rozevřený smartphone poslouží jako tablet

Jihokorejský elektronický gigant prostřednictvím tajemného prototypu chtěl minulý týden na slavnostní akci především ukázat mobilní budoucnost. Zástupci Samsungu na akci zdůraznili, že novinka přináší to nejlepší z obou světů: kompaktní smartphone, který lze rozbalit, a otevřít tak větší displej pro multitasking a sledování obsahu.

Při používání aplikací je možné rozbalením přístroje hladce přejít z menšího na větší displej. Uživatelé mohou navíc brouzdat po internetu, sledovat média, být ve spojení a plnit několik úkolů naráz, aniž by jim cokoli uniklo, protože mohou současně na větším displeji používat tři aktivní aplikace.

Samsung novou technologii nazývá Infinity Flex Display. Bližší informace o zařízení – například ani o použitém hardwaru, však zástupci podniku nechtěli zatím prozradit. Jisté je nicméně to, že skládací smartphone bude spolupracovat s novým uživatelským rozhraním zvaným One UI, které se snaží odbourat bariéry displejů a přinést pracovní plochu přesahující rámečky displeje.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Koncept ohebného mobilu od Samsungu

Foto: Stephen Lam, Reuters

Koncept ohebného mobilu od Samsungu

Nové uživatelské prostředí

Čistý a minimalistický design One UI umisťuje nejrelevantnější obsah ve spodní polovině obrazovky, což je přirozenější a pohodlnější v případě držení jednou rukou. Díky odstranění zbytečných a rozptylujících prvků se uživatel může lépe soustředit a rychleji se ve svém telefonu orientuje.

Mimochodem na akci Samsungu vystoupili také zástupci Googlu, kteří potvrdili, že se na zajímavém konceptu podílejí. Android díky tomu dostane podporu pro ohebné displeje a podobná zařízení tak budou moci na pulty obchodů přinést i další výrobci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám