Hlavní obsah

Češi mají doma v šuplících až 10 miliónů mobilů

Právo, Martin Procházka

Mobilní telefon je pro Čechy citová záležitost. Velká část obyvatel starý přístroj nevyhazuje, ale schová si ho „do šuplíku“. Celkem tak lidé mají doma až deset miliónů vysloužilých mobilů. K recyklaci jich odevzdávají jen malé množství.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„U mobilních telefonů registrujeme dlouhodobý trend sběru v řádu jednotek procent vůči množství uváděnému na trh,“ řekl Právu David Vandrovec, ředitel společnosti Rema System, která se zabývá sběrem elektroodpadu.

„Tento stav mimo jiné přisuzujeme takzvanému efektu cennosti, kvůli kterému uživatelé velmi často mobilní telefony odkládají tzv. do šuplíků, protože jejich zařízení mělo poměrně velkou pořizovací hodnotu a zároveň tato zařízení obsahují velké množství osobních vzpomínek i v podobě SMS zpráv a fotografií,“ dodal.

V odložených telefonech je uloženo velké množství osobních vzpomínek

Podle počtu aktivních SIM karet je podle něho aktuálně v provozu asi 15 miliónů mobilních telefonů. „Na každou z více než čtyř miliónů domácností připadají průměrně tři až čtyři mobilní telefony, z toho jeden až dva jsou uloženy v šuplíku,“ doplnil.

Průměrná doba, po kterou lidé mobil aktivně využívají, činí podle Vandrovce tři až čtyři roky. Až třetinu z nich potom po výměně za novější přístroj lidé schovají.

„V šuplíku“ pak tyto telefony vydrží až dalších pět let. Řada lidí si ale ze svých oblíbených mobilů skládá sbírku a telefonů se jen tak zbavit nehodlá.

„Při stěhování jsem nedávno náhodou objevil krabici se starými mobily. Udělalo mi to obrovskou radost a sbírku budu nadále rozšiřovat,“ řekl Právu nadšenec do techniky Pavel.

První přenosný telefon stál 60 tisíc

Lidé si schovávají i několik generací přístrojů, od těch tlačítkových s monochromatickým displejem přes první smartphony až po poměrně nové moderní telefony. První mobily se u nás začaly prodávat v roce 1991, kdy tehdejší operátor Eurotel spustil síť NMT.

Dovolit si jej ale mohl jen málokdo. Přístroj Nokia Talkman MD59, vážící 4,5 kilogramu, totiž tehdy stál 60 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Původní Nokia 8110

Mezi dostupné přístroje s tlačítky patřily Motoroly a tehdy ještě finská Nokia. Její zdánlivě neotřesitelnou nadvládu ukončily až chytré telefony s operačním systémem. Zdaleka nejvyužívanějším se stal Android od amerického Googlu, jako konkurence mu ale vyvstal iOS od Applu.

Revoluce jménem smartphony

Příchod smartphonů způsobil revoluci, lidé začali mobily využívat nejen k telefonování a psaní zpráv, ale hlavně pro přístup na internet. Mobily rovněž díky stále se zlepšujícím fotoaparátům postupně vytlačily kompaktní foťáky tradičních výrobců.

Zvýšit výběr nepoužívaných mobilů pomáhají sběrové akce. „Je tak možné velmi rychle získat desítky procent odložených mobilních telefonů k recyklaci. Svědčí o tom třeba výsledky letošní sběrové soutěže EkoEDA,“ poznamenal Vandrovec. Během akce vytřídili žáci mateřských, základních a středních škol od února do května letošního roku téměř 25 tun elektroodpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám