Hlavní obsah

Největší továrnu na výrobu mobilů na světě má Samsung

Dillí

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung Electronics v pondělí oficiálně otevřel v Indii svou novou továrnu, která je podle sdělení firmy největším závodem na výrobu mobilních telefonů na světě. Nový závod má kapacitu výroby 120 miliónů přístrojů, což odpovídá zhruba ročnímu prodeji v Indii, která je nejrychleji rostoucím trhem s mobilními telefony na světě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Závod se nachází na předměstí Dillí a jeho otevření se zúčastnili také indický premiér Naréndra Módí a jihokorejský prezident Mun Če-in. Závod má vyrábět levnější i dražší modely. Podle analytiků umožní firmě vyrábět díky své velikosti levněji v době, kdy výroba v dalších výrobních centrech firmy v Číně, Jižní Koreji a ve Vietnamu naopak zdražuje, uvedla agentura Reuters.

Nová továrna Samsungu v Indii

Nový závod podpoří také Samsung v konkurenci s čínským výrobcem Xiaomi, který na začátku letošního roku sesadil po letech Samsung z pozice jedničky na indickém trhu. Samsung také plánuje některé přístroje vyvážet.

Analytici upozorňují, že indický trh stále nabízí obrovské příležitosti. Země má 1,3 miliardy obyvatel, ale je tam pouze 425 miliónů uživatelů chytrých telefonů. Loni se prodej chytrých telefonů v Indii zvýšil o 14 procent na 124 miliónů a tempo růstu bylo nejvyšší z 20 největších trhů, uvádí výzkumná společnosti IDC.

Indové upřednostňují levnější mobily

Indové dávají přednost levnějším chytrým telefonům do ceny 250 dolarů (5500 Kč), protože lidé v této zemi mají nízké příjmy, uvedla agentura Bloomberg. To je také jeden z důvodů, proč se americkému Applu, jehož většina přístrojů stojí kolem 500 USD, nedaří prosadit na indickém trhu.

Nový závod Samsungu je dalším úspěchem plánu indického premiéra Módího, který se rozhodl přilákat do země více investorů, kteří tam budou vyrábět. Vláda ve snaze učinit z Indie centrum výroby elektroniky, a tím podpořit ekonomický růst a vytvořit desítky miliónů nových pracovních míst, zavedla cla na dovoz důležitých součástek pro chytré telefony. Své závody tak v zemi staví mnoho výrobců od Xiaomi po Oppo Mobiles. Přímé zahraniční investice v zemi, která je třetí největší ekonomikou v Asii, loni dosáhly rekordních 62 miliard USD.

Indie loni překonala USA a stala se druhým největším trhem s mobilními telefony. První je Čína.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám