Hlavní obsah

Konec rozbitých displejů. Mobily dostanou vystřelovací airbag

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V automobilovém průmyslu jde o naprostou samozřejmost – systém airbagů chrání posádku při nehodě proti zranění. A prakticky na stejném principu funguje i nová vychytávka pro chytré telefony. Jde v podstatě o speciální ochranný kryt zvaný ADcase s vystřelovacím mechanizmem, který má chránit smartphony proti poškození.

Ochranný kryt ADcase Video: Aalen University

 
Článek

A hned na úvod je nutné podotknout, že současná generace chytrých telefonů je kvůli dotykovým obrazovkám skutečně velmi náchylná na rozbití. Stačí jeden neopatrný pád a displej, případně i zadní skleněná strana, praskne.

Výrobci se na to snaží léta vyzrát – vyrábějí odolná skla, která chrání dodatečně samotné dotykové displeje, odolné gumové a kovové konstrukce, které riziko rozbití minimalizují. Žádné řešení však nebylo zcela 100%, na což koneckonců upozorňovali i samotní výrobci.

Philip Frenzel z univerzity v německém Aalenu.

Dvacetiletý vynálezce Philip Frenzel z univerzity v německém Aalenu však nyní přišel s úplně novým konceptem, který vypadá skutečně nadějně. Jde totiž o speciální kryt, který má vystřelovací airbag, jak trefně svůj nápad pojmenoval samotný tvůrce.

Ten se netají tím, že vymyslet podobnou vychytávku mu dalo hodně práce. „Nechtěl jsem, aby byl design telefonu nějak narušen, to bylo patrně mou největší výzvou,“ prohlásil Frenzel s tím, že ADcase vypadá na první pohled jako obyčejný kryt.

Teprve když přístroj začne padat na zem, hbitě z něj vystřelí pružné nožičky, na které zařízení dopadne. Ty jsou z obou stran, a tak je šance případného poškození skutečně mizivá, jak je možné vidět i na videu v úvodu článku.

Ještě musí vychytat mouchy

Frenzel nejprve přemýšlel, že by do krytu instaloval skutečný airbag z nějaké pěny nebo skutečný nafukovací polštář. Systém osmi nožiček se mu ale nakonec osvědčil nejlépe. Po případném pádu se nohy navíc jednoduše zacvaknou a ochranný kryt je připraven na další použití.

Mladý vynálezce si svůj výtvor plánuje patentovat v Německu a sehnat dostatek prostředků pro masovou výrobu. O ceně této šikovné vychytávky se však zatím neodvážil spekulovat, neboť „celý proces realizace je běh na dlouhou trať“. „Nejprve musím doladit všechny mouchy,“ doplnil Frenzel.

Narážel například na to, že musí vyřešit bezpečnost celého systému, aby se nožičky omylem neotevřely ve chvíli, kdy bude uživatel telefon používat, nebo když bude schovaný v kapse.

Foto: archív tvůrce

Mobil s vystřelovacím airbagem

Anketa

Kolikrát jste už rozbili displej u telefonu?
Nikdy
37,5 %
1krát
25 %
2krát
0 %
3krát a více
37,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám